Volledig scherm
Ter illustratie: vliegtuigen van Royal Jordanian © ANP

'VS weren elektronica tijdens specifieke vluchten vanwege dreiging'

De Verenigde Staten zijn van plan om passagiers uit bepaalde landen te verbieden om met de meeste elektronica aan boord van een vliegtuig naar Amerika te stappen. Dat melden Amerikaanse media en verschillende internationale persbureau's, waaronder AP.

Alle elektronica groter dan een mobiele telefoon moet worden ingecheckt en gaat vervolgens in het bagageruim. Behalve mobieltjes mogen ook medische apparaten mee die noodzakelijk zijn tijdens de vlucht. Laptops, tablets, camera's, dvd-spelers en elektronische spelletjes zouden ondergebracht moeten worden in de ingecheckte bagage. 

Het besluit zou zijn genomen naar aanleiding van specifieke terrorismedreiging. De regel moet gaan gelden voor vluchten die vertrekken vanaf tien internationale vliegvelden, waaronder Caïro (Egypte), Abu Dhabi en Dubai (beide in de Verenigde Arabische Emiraten), Casablanca (Marokko) en Istanboel (Turkije). Negen luchtvaartmaatschappijen zullen de gevolgen ondervinden, aldus een anonieme official tegen AP.

Royal Jordanian maakte via Twitter bekend dat de maatregel voor de luchtvaartmaatschappij geldt. Even later werd die tweet ingetrokken. ,,Verdere updates volgen snel", aldus Royal Jordanian. 

Het besluit zou dinsdag officieel bekend worden gemaakt. De nieuwe regels gelden dan per direct. Gewacht wordt op een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid.