Volledig scherm
Beeld van Hamza bin Laden uit een video die door de Amerikaanse geheime dienst CIA is gepubliceerd. © EPA

VS biedt een miljoen voor vinden van zoon Osama bin Laden

De Verenigde Staten hebben donderdag aangekondigd dat ze een beloning tot een miljoen dollar (ca. 800.000 euro) over hebben voor tips die leiden naar Hamza bin Laden, de zoon van de overleden al-Qaida-oprichter Osama bin Laden. Hij wordt beschouwd als een van de huidige sleutelfiguren van al-Qaida.

Hamza bin Laden wordt gezien als de favoriete zoon en gedoodverfde opvolger van Osama bin Laden, die op 2 mei 2011 door de Amerikaanse speciale eenheden gedood werd. Hamza staat sinds 2017 op de zwarte lijst van de VS met personen die van terrorisme worden beschuldigd, waardoor zijn bezittingen in de VS bevroren zijn.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is Hamza een ,,opkomende leider’’ van de islamistische groepering. ,,Zeker sinds augustus 2015 heeft hij audio- en videoberichten gepubliceerd op het internet waarin hij oproept tot aanslagen in de Verenigde Staten en tegen hun westerse bondgenoten. Hij heeft ook gedreigd met aanslagen tegen de VS om de dood van zijn vader te wreken, die in mei 2011 door Amerikaanse soldaten werd gedood’’, aldus een verklaring van het ministerie. Het State Department belooft dan ook een beloning die kan oplopen tot een miljoen dollar voor informatie die helpt om bin Laden junior ,,te identificeren of te lokaliseren in welk land dan ook’’.

Volgens experts zou Bin Ladens zoon, die ongeveer 30 jaar oud is, de groep Ansar al-Fourqan leiden. Die biedt sinds enkele maanden een onderkomen aan de meest geïndoctrineerde strijders van al-Qaida en terreurgroep Islamitische Staat.

Hamza bin Laden is getrouwd met de dochter van Mohammed Atta, het brein achter de aanslagen door al-Qaida van 11 september 2001 in New York en een van de kapers van de vliegtuigen die zich toen in de torens van het World Trade Center boorden.

Hij wordt vaak de ‘kroonprins van de jihad’ genoemd. Uit brieven die het persbureau AFP in mei publiceerde, blijkt dat Osama bin Laden Hamza had uitgekozen als zijn opvolger aan het hoofd van al-Qaida.