Volledig scherm
Arts Shakil Afridi. © reuters

VS dreigen hulp aan Pakistan stop te zetten

De celstraf voor een Pakistaanse arts die de Verenigde Staten zou hebben geholpen Osama bin Laden op te sporen, zet opnieuw de relatie tussen de VS en Pakistan op scherp. Vandaag dreigden de VS de hulp aan het Centraal-Aziatische land stop te zetten.

Arts Shakil Afridi werd gisteren veroordeeld tot 33 jaar cel wegens hoogverraad. De strafmaat werd bepaald door een rechtbank van lokale stammen vlak bij de grens met Afghanistan.

De Amerikaanse overheid stelt dat Pakistan niet het recht heeft om Afridi op te sluiten, omdat 'iedereen die de VS hielp Bin Laden te vinden niet Pakistan, maar al-Qaeda tegenwerkte'.

De relatie tussen de VS en Pakistan staat al jaren onder druk. Vorig jaar daalden de betrekkingen tot het vriespunt. In dat jaar werd Bin Laden uitgeschakeld door de Amerikanen. In dat jaar schoot een CIA-agent bovendien twee Pakistanen dood. Bij Amerikaanse bombardementen in november kwamen nog eens 24 Pakistanen om.

  1. Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer dag voor begrafenis oma

    Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer dag voor begrafenis oma

    Het Duitse Rot am See sidddert nog na van het schietdrama dat zich gisteren voltrok in gasthof De Duitse Keizer. De 26-jarige Adrian S. schoot er gisteren zijn (gescheiden) ouders dood, een oom en tante, en een halfzus en halfbroer. Dat gebeurde een dag voor de begrafenis van zijn oma, waarnaar de familie op weg was. Adrian werd vanmiddag voorgeleid. De Duitse rechter besloot hem langer vast te houden.