Volledig scherm
Eerdere onderhandelingen tussen Iran en de VS, met op links de voormalige minister van buitenlandse zaken John Kerry. Rechtsvoor Javad Zarif. © AP

VS en Iran ruilen gevangenen

De VS en Iran hebben gevangenen uitgewisseld. Dat hebben de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif en later de Amerikaanse president Donald Trump vandaag bekendgemaakt.

Een van de gevangenen is de Chinese Amerikaan Xiyue Wang, die in 2016 in Iran werd opgepakt en van spionage werd beschuldigd. Hij kreeg tien jaar gevangenisstraf opgelegd. In ruil voor zijn vrijlating laat Amerika de Iraanse bioloog Massoud Soleimani gaan. Die zat sinds oktober 2018 vast omdat hij sancties tegen Iran zou hebben geschonden met een poging bepaalde chemicaliën naar dat land te exporteren.

De ruil vond plaats in de Zwitserse stad Zürich. Dat land vertegenwoordigt de VS in Iran. De Iraanse minister dankte de Zwitserse regering. Dat deed ook Trump, die na de ruil een verklaring liet uitgaan. Daarin zegt hij dat het bevrijden van alle Amerikanen die worden vastgehouden “van vitaal belang” is voor zijn regering.

Wang, een van oorsprong Chinees die sinds 2001 in de VS woont en sinds 2009 Amerikaan is, reist naar het Duitse Landstuhl. Hij zal daar enkele dagen blijven voordat hij naar de VS reist. In de Duitse plaats is een medisch centrum van het Amerikaanse leger. Soleimani zal zaterdag nog in Iran aankomen.

  1. Gestrande Nederlanders Westerdam: ‘Het is één grote puinhoop, we voelen ons onveiliger dan op het schip’
    PREMIUM
    Update

    Gestrande Nederlan­ders Westerdam: ‘Het is één grote puinhoop, we voelen ons onveiliger dan op het schip’

    Zeker veertien Nederlanders die cruiseschip Westerdam vrijdag mochten verlaten na twee weken op zee vanwege de coronacrisis, zitten nu vast in Cambodja. Door het nieuws over de besmette Amerikaanse medepassagier mogen ze hun hotel niet verlaten. ,,We voelen ons hier onveiliger dan op het schip’’, zegt Johan Kok uit Lekkerkerk over de telefoon vanuit Phnom Penh tegen deze site.