Volledig scherm
Mexicaanse veiligheidsdiensten gaan zwaarbewapend de straat op. Regelmatig vallen er doden bij confrontaties met de drugskartels. © AP

VS gaan Mexicaanse drugkartels toch niet als terroristen aanduiden

De Amerikaanse regering gaat Mexicaanse drugkartels toch niet aanduiden als terroristen. Alle officiële voorbereidingen waren getroffen, maar op verzoek van Mexico wordt de maatregel voorlopig niet ingevoerd, schrijft de Amerikaanse president Donald Trump vrijdagavond op Twitter.

,,Al het nodige werk is gedaan om de Mexicaanse kartels als terreurorganisaties te classificeren. Vanuit juridisch oogpunt zijn we klaar om dit in de praktijk te brengen’’, aldus de president. ,,Maar op verzoek van een man die ik apprecieer en respecteer, en die zo goed met ons heeft samengewerkt, president Andrés Manuel López Obrador, gaan we tijdelijk afzien (van deze maatregel) en onze gemeenschappelijke inspanningen versterken om deze gevaarlijke organisaties die steeds groter worden, efficiënt te bestrijden’’, schreef Trump verder.

Trump heeft steeds gezegd dat het droogleggen van de drughandel via de Mexicaanse grens en het tegenhouden van immigranten voor hem prioriteiten zijn. Door een organisatie aan te merken als terroristische groepering - iets wat bijvoorbeeld het geval is voor jihadistische organisaties zoals al-Qaïda en Islamitische Staat (IS) - krijgt de Amerikaanse regering meer mogelijkheden om de betreffende groeperingen te bestrijden.

Reacties uit Mexico

De aanduiding geeft de VS geen toestemming om militaire operaties in Mexico uit te voeren. Toch waren veel Mexicanen bezorgd dat hun noorderburen de classificatie zouden kunnen gebruiken als aanleiding voor eenzijdig ingrijpen op Mexicaans grondgebied.

De Mexicaanse president López Obrador reageerde dan ook positief op het besluit van Trump. ,,Ik juich het toe dat hij onze mening heeft meegewogen. Het is een zeer verstandige besluit om de aanduiding uit te stellen’’, liet López Obrador aan de pers weten.

Er zijn momenteel geen Mexicaanse groepen die door de VS beschouwd worden als terroristen in Mexico. In Latijns-Amerika is dat maar voor één groep het geval, het Nationale Bevrijdingsleger in Colombia (ELN).

  1. Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron hebben tijdens een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op een ontmoeting met hem en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de ,,catastrofale humanitaire toestand’’ in de Syrische provincie Idlib. Inzet van de top is een politieke oplossing voor het conflict. Dat heeft Merkels woordvoerder donderdag laten weten.