Volledig scherm
© REUTERS

VS kondigen nieuwe importheffingen aan op Chinese goederen

De Verenigde Staten voeren nieuwe importtarieven in op 200 miljard dollar aan Chinese goederen. De importheffingen worden volgende week maandag van kracht. President Donald Trump maakte de maatregel in het kader van de handelsoorlog met China maandag officieel bekend. Hij dreigt met meer sancties als China tegenmaatregelen neemt.

De Amerikanen gaan tarieven hanteren van 10 procent voor producten die van China naar de VS worden verscheept. Als fabrikanten de extra kosten doorberekenen, dan worden producten duurder voor kopers. De heffingen worden tegen het einde van het jaar verhoogd tot 25 procent. Op die manier hebben Amerikaanse bedrijven iets meer de tijd om hun toelevering aan te passen.

De lijst met goederen waarvoor de tarieven gelden is wel aangepast ten opzichte van eerdere berichten. Zo zijn smartwatches van Apple en Fitbit van de lijst geschrapt, alsook andere consumentenproducten, waaronder fietshelmen en autozitjes voor kinderen.

Washington voerde eerder al tarieven in op 50 miljard dollar aan Chinese producten. China heeft op zijn beurt ook heffingen ingesteld op producten uit de VS.

Handelsoverschot

Trump ergert zich aan het grote Chinese handelsoverschot met de VS. Ook beschuldigt hij China ervan Amerikaans intellectueel eigendom te misbruiken voor eigen gewin. Hij liep eerder ook al vooruit op mogelijke heffingen van nog eens 267 miljard dollar op goederen van Chinese makelij, bovenop de nu aangekondigde tarieven. In dat geval zou vrijwel de gehele export uit China naar VS te maken krijgen met heffingen.

Bij de bekendmaking van de nieuwe importtarieven waarschuwt Trump China wederom geen tegenmaatregelen te nemen. Want 'we zullen onmiddellijk doorgaan met fase drie, wat neerkomt op tarieven over ongeveer 267 miljard dollar aan extra invoer', aldus de president in een verklaring.

Volledig scherm
. © Thomson Reuters
  1. Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz
    Update/video

    Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz

    Iran heeft een Britse olietanker geconfisqueerd die door de Straat van Hormuz voer. De Britse olietanker Stena Impero werd vanmiddag geënterd door leden van de Iraanse Revoltionaire Garde. Een klein uur later leek de tanker Mesdar aan de beurt. Ook dat schip maakte een scherpe koerswijziging, volgens de Britse regering omdat het gekaapt werd. Later mocht de Mesdar zijn aanvankelijke koers toch weer vervolgen. De onduidelijkheid en reacties van de regeringen tekenen de opgelopen spanningen in de voor olie zo belangrijke regio.