Volledig scherm
Een werknemer in een fabriek voor mobiele telefoons in China. © Getty Images

VS legt Chinese bedrijven sancties op wegens mensenrechten

De Amerikaanse regering legt sancties op aan 28 Chinese instanties en bedrijven. Deze zijn volgens de VS betrokken bij mensenrechtenschendingen en misbruik van Oeigoeren en andere islamitische minderheden in de regio Xinjiang.

Minister Wilbur Ross van Handel kwam met de lijst waarop acht Chinese techbedrijven staan, waaronder de surveillance-bedrijven Hikvision en Dahua, twee van 's werelds grootste producenten van surveillance-apparatuur. Andere bedrijven op de lijst houden zich onder meer bezig met kunstmatige intelligentie en stemherkenning.

De Amerikaanse regering was afgelopen voorjaar al van plan bedrijven op de zwarte lijst te plaatsen vanwege de rol die ze spelen in de onderdrukking van de Oeigoeren. Zo zou de surveillance-apparatuur van de ondernemingen, met ook gezichtsherkenningstechnologie, gebruikt worden in interneringskampen.

De genoemde bedrijven, die volgens de VS betrokken zijn bij ‘een repressiecampagne van de Chinese overheid’, kunnen geen Amerikaanse producten meer kopen. De VS kan de ‘brute onderdrukking van etnische minderheden in China niet tolereren’, aldus Ross in een verklaring.

Minderheden

De Chinese regering heeft altijd volgehouden dat de kampen in Xinjiang een soort trainingscentra zijn waar extremisme wordt aangepakt en mensen nieuwe vaardigheden krijgen aangeleerd. Volgens experts en activisten worden met name Oeigoeren en leden van andere overwegend islamitische minderheden naar de kampen gestuurd. Human Rights Watch heeft de mensenrechtenschendingen vergeleken met de Culturele Revolutie, die miljoenen doden tot gevolg had.

Hikvision is marktleider op het gebied van surveillance-apparatuur, waaronder beveiligingscamera’s die wereldwijd worden verkocht. Het bedrijf en de Chinese ambassade in Washington hebben nog niet op het nieuws gereageerd. Over een paar dagen ontmoeten Amerikaanse en Chinese officials  elkaar in Washington om over de handelsoorlog tussen China en de VS te spreken.