Volledig scherm
Vladimir Poetin (R) en Bashar al-Assad © REUTERS

VS: Nieuwe sancties tegen Rusland voor steun aan Assad

De Verenigde Staten bereiden nieuwe sancties tegen Rusland voor vanwege de Russische steun aan de Syrische president Bashar al-Assad. Dat heeft de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley vandaag gezegd in het CBS-programma Face the Nation.

Volledig scherm
Nikki Haley © AFP

Haley zei dat de sancties morgen door minister van Financiën Steven Mnuchin worden aangekondigd. De strafmaatregelen zullen worden opgelegd aan bedrijven die producten maken die verband houden met de Syrische president Assad of het gebruik van chemische wapens.

De Verenigde Staten hebben gisteren samen met Groot-Brittannië en Frankrijk bombardementen uitgevoerd in Syrië, als vergelding voor de gifgasaanval van vorige week in de Syrische stad Douma, waarbij zeker 43 mensen zijn omgekomen. Het Doel van de tegenaanval was om 'een sterke afschrikking te creëren tegen de productie, verspreiding en het gebruik van chemische wapens', aldus de Amerikaanse president Donald Trump.

,,Rusland blijft zich bezighouden met verkeerde zaken. Of het nou gaat of hun inmenging in Oekraïne, hun steun aan Venezuela, hun betrokkenheid in Syrië en het regime van Assad of hun samenwerking met Iran, het levert continu problemen op", aldus Haley.

Geen directe gesprekken

Haley zei ook dat de VS geen directe gesprekken zullen voeren met Assad. Syrië heeft tot nu toe geweigerd deel te nemen aan multilaterale onderhandelingen die worden begeleid door de VN. Ze voegde eraan toe dat Rusland Syrië had moeten dwingen aan die onderhandelingen deel te nemen. ,,We gaan geen één-op-ééngesprekken met Assad voeren", aldus de diplomate.

Haley zei eerder vandaag op Fox News dat de VS hun troepen niet uit Syrië terugtrekken tot alle Amerikaanse doelen zijn bereikt. Ze noemde er drie: de zekerheid dat er geen chemische wapens worden gebruikt die een risico vormen voor de Amerikaanse belangen, het verslaan van Islamitische Staat (IS) en zorgen dat de Iraanse activiteiten in de gaten kunnen worden gehouden.

Het is ons doel 'om Amerikaanse troepen thuis te zien komen, maar wij gaan niet weg voordat wij die dingen hebben bereikt', zei Haley.

Geen verschil

Assad trekt zich niets ondertussen aan van de aanvallen die drie westerse landen op zijn land hebben gedaan. Hij blijft op dezelfde koers, meldden Russische parlementariërs die op bezoek zijn in Damascus en Assad dit weekeinde hebben gesproken. Assad was in een goede stemming en prees de Russische luchtafweer, waarmee zijn leger de meeste raketten zou hebben neergehaald.