Volledig scherm
Rex Tillerson, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. © AP

VS: Rusland moet 'onbetrouwbare partner' Assad laten vallen

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson moet Rusland 'zijn onbetrouwbare partner Bashar al-Assad' laten vallen. Het regime van de familie Assad in Syrië loopt ten einde, stelde Tillerson vandaag tijdens een bezoek in Italië, kort voor zijn reis naar Moskou.

Tillersons bezoek aan zijn Russische collega Sergej Lavrov volgt op het recente Amerikaanse bombardement op de Syrische luchtmachtbasis al-Shayrat. Volgens Washington is daardoor een vijfde van alle Syrische gevechtsvliegtuigen verwoest. Het Kremlin is woedend over de aanval op een bondgenoot. Het Kremlin en de Assads zijn trouwe bondgenoten sinds Hafez al-Assad (1930-2000) in 1970 de macht greep. Op verzoek van de huidige president Assad greep Rusland in september 2015 militair in, om het bewind van Assad voor de ondergang in de burgeroorlog te behoeden.

Wallid al-Muallem, de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, gaat op zeer korte termijn op bezoek bij Rusland, liet de ambassadeur van Syrië in Moskou vandaag weten. Volgens het Kremlin voeren eind deze week Rusland, Syrië en Iran overleg over de strijd in Syrië.

Straf

Quote

Rusland in een hoek drijven is verkeerd

Angelino Alfano

Tillerson onderstreepte dat de VS in de eerste plaats de terreurgroep IS willen bestrijden. De aanval op al-Shayrat was volgens Washington een straf voor een luchtaanval met chemische wapens die Syrische vliegtuigen vanaf die basis zouden hebben gedaan op Khan Sheikhoun in de provincie Idlib. Rusland en Syrië bestrijden de lezing. Ze stellen dat het gif dat ongeveer 85 mensen doodde, uit een werk- en opslagplaats van jihadisten kwam.

De Amerikaanse bewindsman is naar het Italiaanse Lucca gegaan voor een conferentie van gisteren en vandaag van de G7, een praatgroep van zeven vooraanstaande westerse mogendheden (Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de VS). De G7 liet vandaag weten achter de Amerikaanse aanval in Syrië te staan. Maar de groep wil wel samen met Rusland naar het eind van de burgeroorlog in Syrië streven. Een voorstel van de Britse minister Boris Johnson voor meer sancties tegen Rusland en Syrië haalde het niet. ,,Rusland in een hoek drijven is verkeerd'', stelt Johnsons Italiaanse collega Angelino Alfano.