Volledig scherm
E-sigaret © Pixabay / lindsayfox

VS start onderzoek naar gevolgen e-sigaret na 120 nieuwe longpatiënten

Meerdere staten in Amerika zijn een onderzoek gestart naar de relatie tussen het roken van een e-sigaret en een nieuwe longziekte. Minimaal 120 dossiers worden onderzocht. Dat meldt CNN na navraag bij verschillende ministeries van Volksgezondheid.

Kortademigheid, vermoeidheid, hoesten, pijn op de borst en gewichtsverlies. Het zijn klachten die voorkomen in de patiëntendossiers die onderzocht gaan worden. Al deze patiënten hebben aangegeven dat zij kort geleden nog hebben gerookt met een elektrische sigaret. 

Reden genoeg voor onder meer het ministerie van Volksgezondheid van de staat New York om actief te gaan onderzoeken of er een relatie bestaat tussen het zogeheten ‘vapen’ en de klachten. ,,Veel mensen beschouwen vapen als een minder gevaarlijk alternatief voor het roken van sigaretten, maar het is niet risicovrij,” aldus Dr. Howard Zucker, commissaris van het ministerie. In New York gaat het vooralsnog om elf gevallen.

Wisconsin gaat onderzoek doen naar 25 dossiers, terwijl in Minnesota het ministerie zich vooral richt op de zorgverleners. Hen wordt gevraagd extra alert te zijn op patiënten met longklachten. Hier zijn inmiddels al patiënten opgenomen op de intensive care.

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”