Volledig scherm
Generaal Min Aung Hlaing. © AFP

VS stellen sancties in tegen hoogste militairen Myanmar

De Verenigde Staten hebben sancties ingesteld tegen de hoogste militair van Myanmar, de generaal Min Aung Hlaing, en enkele andere hoge militairen. De VS houden hen verantwoordelijk voor het op grote schaal doden van Rohingya moslims.

Het zijn de zwaarste stappen die de VS hebben genomen in reactie op de misdaden tegen de islamitische Rohingya-minderheid. De sancties gelden ook voor de rechterhand van Min Aung Hlaing, Soe Win, en voor twee andere hoge bevelhebbers en hun families.

,,We blijven bezorgd dat de regering van Myanmar geen actie heeft ondernomen om degenen die verantwoordelijk zijn voor de mensenrechtenschendingen en de misdaden ter verantwoording te roepen. Daarnaast zijn er nog steeds berichten dat militairen van Myanmar geweld plegen", zei minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in een verklaring.

Volgens de Verenigde Naties (VN) hebben militairen in Myanmar zich schuldig gemaakt aan misdaden tegen leden van de islamitische Rohingya-minderheid. De legerleider van het land en anderen die voor de wreedheden verantwoordelijk zijn moeten internationaal daarom worden vervolgd, stelde een onderzoekscommissie van de VN vorig jaar in een vierhonderd pagina's tellend rapport. 

De Myanmarese leider Aung San Suu Kyi ligt internationaal onder vuur vanwege de mensenrechtenschendingen in haar land. Suu Kyi hoeft voorlopig niet te vrezen dat ze haar Nobelprijs voor de Vrede moet inleveren. De regels staan niet toe dat de prestigieuze onderscheiding wordt ingetrokken, zegt het Noors Nobelcomité.