Volledig scherm
Google applicaties op een smartphone van Huawei. © REUTERS

VS stellen strenge restricties Huawei uit tot half augustus

Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft de restricties tegen producten van het Chinese telecombedrijf Huawei met 90 dagen uitgesteld. Volgens het ministerie is het uitstel nodig om contractuele verplichtingen na te komen. Daarnaast geeft het Huawei de tijd om software-updates door te voeren bij bestaande toestellen.

In de verklaring benadrukte het ministerie dat het uitstel niets verandert aan de beslissing van president Trump om Huawei uit veiligheidsoverwegingen op de zwarte lijst te plaatsen.

De restricties worden voorlopig niet ingevoerd om Huawei en zijn partners tijd te geven om ‘de bestaande en operationele netwerken en toestellen, waaronder software-updates, in stand te houden en te ondersteunen, zoals is overeengekomen in contracten en overeenkomsten van voor 16 mei’, zo luidt de verklaring.

Zondag meldde Google dat het de Chinese telecomspeler de toegang zou ontzeggen van een aantal van zijn mobiele diensten. Maandag werd gezegd dat diensten als Google Play op bestaande toestellen van Huawei wel zullen blijven werken. Persbureau Bloomberg berichtte maandag dat ook de Amerikaanse chipbedrijven Qualcomm, Broadcom en Intel hun leveringen aan Huawei zullen staken.