Volledig scherm
Het vliegdekschip USS Abraham Lincoln tijdens de doortocht van het Suezkanaal donderdag. © AFP

VS sturen nog een oorlogsschip en raketten naar Midden-Oosten

De Verenigde Staten sturen een Patriot-luchtafweerraketten en een oorlogsschip met amfibievoertuigen en vliegtuigen aan boord naar het Midden-Oosten. Dat heeft het Pentagon vrijdag bekendgemaakt. Eerder werd er al een vliegdekschip naar de regio gedirigeerd vanwege ,,dreigende’’ aanvallen van Iran.

Het transportschip USS Arlington, dat amfibievoertuigen en vliegtuigen aan boord heeft, zal zich in het Golfgebied voegen bij het vliegdekschip USS Abraham Lincoln. Dat voer donderdag door het Suezkanaal en bevindt zich nu in de Rode Zee. Op een basis in Qatar zijn inmiddels Amerikaanse B-52 bommenwerpers aangekomen, aldus het Pentagon. De USS Arlington zou volgens planning al naar de regio afreizen, maar het vertrek is vervroegd, aldus bronnen tegen Amerikaanse media. Het schip bevindt zich in Europa en zal de USS McHenry aflossen.

Het Pentagon zei vrijdag dat de VS geen conflict zoekt met Iran, maar dat Washington wel klaar is om ,,de Amerikaanse troepen en belangen in de regio te verdedigen’’. ,,We hebben aanwijzingen dat de Iraniërs de voorbereidingen opvoeren om offensieve operaties uit te voeren tegen de Amerikaanse troepen en onze belangen’’, aldus het Amerikaanse ministerie van Defensie. 

Iran heeft de door de Amerikanen voorgestelde dreiging afgedaan als ,,nonsens en psychologische oorlogsvoering’’, bedoeld om het land te intimideren.

Verhoudingen slecht

De Amerikaans-Iraanse verhoudingen zijn al tijden slecht. Vorige maand maakten de VS bekend dat het de Iraanse Revolutionaire Garde als een terroristische organisatie wil gaan bestempelen, wat door Iran als een regelrechte provocatie wordt beschouwd. De Iraniërs hebben op hun beurt gedreigd met afsluiting van de Straat van Hormuz, een belangrijke handelsroute. Bijna een vijfde van het oliegebruik wereldwijd passeert door de zeestraat.

Volledig scherm
De USS Arlington. © Shutterstock