Volledig scherm
De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper op een persconferentie na een bezoek aan zijn Franse ambtsgenoot in Parijs eerder deze maand. © AFP

VS sturen troepen naar Saoedi-Arabië

De Verenigde Staten sturen troepen en raketinstallaties naar Saoedi-Arabië om de luchtverdediging te verstevigen. President Donald Trump komt met deze maatregel na de drone-aanvallen van afgelopen zaterdag op Saoedische olie-installaties.

Volgens het Pentagon gaat het om een beperkte troepeninzet, die vooral bedoeld is ter bescherming van de oliestaat. ,,Op verzoek van het koninkrijk (Saoedi-Arabië, red.), heeft de president zijn goedkeuring gegeven aan de inzet van Amerikaanse troepen. Die zullen voornamelijk defensief zijn en gericht op lucht- en raketverdediging’’, aldus minister van Defensie Mark Esper. 

Hoe groot de troepenmacht die wordt uitgezonden precies is, blijft onduidelijk.

Trump houdt Iran verantwoordelijk voor de aanvallen, ook al hebben Houthi-rebellen uit Jemen die opgeëist.

  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.