Volledig scherm
Een meisje zit op een marktkraampje dat de cycloon deels heeft doorstaan. © AFP

VS stuurt hulptroepen naar Mozambique na verwoestende cycloon

De Amerikaanse regering heeft besloten militairen naar Mozambique te sturen om hulp te verlenen in de gebieden waar de verwoestende cycloon Idai een humanitaire ramp heeft veroorzaakt. De voorbereidingen zijn maandag begonnen, zei de commandant van de in Afrika gelegerde troepen.

Volledig scherm
Grote delen van het gebied zijn ondergelopen en stilstaand en vervuild water bieden kans aan gevaarlijke ziekten. © AFP

De tropische wervelstorm zorgde ruim een week geleden voor een enorme ravage in de streek rond de havenstad Beira. Volgens de regering zijn ongeveer zevenhonderd personen om het leven gekomen, maar vermoedelijk ligt het werkelijke dodental veel hoger. 400.000 mensen zijn dakloos geworden. 

Naar schatting 1,8 miljoen mensen zijn in Mozambique getroffen door cycloon Idai, onder wie 900.000 kinderen, denkt hulporganisatie Unicef. De vrees bestaat dat de werkelijke aantallen nog veel hoger liggen. Hulporganisaties kunnen de schaal van de ravage nauwelijks overzien, klinkt het.

Gevaarlijke ziekten

Volledig scherm
In Beira zijn tenminste 11.000 huizen verwoest en veel woningen zijn ondergelopen. © REUTERS

Unicef is bezorgd dat de overstroming, gecombineerd met de overbevolking in de opvangplekken, slechte hygiëne, stilstaand water en vervuild drinkwater alle kansen biedt aan gevaarlijke ziekten als cholera, malaria en diarree. In Beira zijn tenminste 11.000 huizen verwoest, naast 39 klinieken en 2600 klaslokalen.

,,Hele dorpen zijn ondergelopen, gebouwen verwoest, scholen en klinieken kapot”, zei Unicef-directeur Henrietta Fore vanuit het zwaar getroffen Beira. Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) schat dat 600.000 mensen hun huis kwijt zijn. 

Onder meer internationale organisaties als het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen hebben de hulpverlening in de getroffen regio’s opgevoerd. Een AzG-woordvoerster laat weten dat nog drie charters met hulpgoederen, waaronder medicijnen, drinkwater en sanitaire artikelen, vanuit België naar Zuidoost-Afrika zijn gevlogen.

Daar worden de goederen met helikopters verspreid in moeilijk bereikbare of van de buitenwereld afgesloten streken. Ook over land zijn teams onderweg naar slachtoffers.

Materieel staat klaar

Volledig scherm
Een man heeft een slaapplek gevonden in een omgevallen boom. © AFP

Terwijl de precieze behoeftes in samenspraak met de Mozambikaanse autoriteiten nog in kaart moeten worden gebracht, wordt het materieel dat nodig is in gereedheid gebracht. In de eerste plaats gaat hett om helikopters en vaartuigen.

Het Indiase leger heeft als eerste gereageerd op de noodsituatie, met de inzet van drie schepen en enkele honderden manschappen. Zuid-Afrika doet met verschillende helikopters mee aan de reddingsoperatie. Idai hield ook huis in de buurlanden Zimbabwe en Malawi.