Volledig scherm
Mensen in Idlib testen geïmproviseerde gasmaskers. © Reuters

VS: Syrië bereidt opnieuw gifgasaanval voor in eigen land

UPDATEDe nieuwe Amerikaanse gezant voor Syrië Jim Jeffrey heeft gezegd dat er veel bewijs is dat de Syrische regeringstroepen van plan zijn om chemische wapens in te zetten in Idlib, de laatste door rebellen gecontroleerde provincie in het noordwesten van Syrië. Dat meldt Reuters.

Quote

De verovering op Idlib gaat uitmonden in een giganti­sche escalatie

Jim Jeffrey, Amerikaanse gezant voor Syrië

,,Ik ben ervan overtuigd dat we voldoende bewijslast hebben om te waarschuwen voor een chemische aanval. De verovering op Idlib gaat uitmonden in een gigantische escalatie", aldus de speciale Syrië-gezant Jim Jeffrey. 

Wapenstilstand

Het offensief in Idlib van het Syrische regime wordt gesteund door Rusland. Turkije, dat al miljoenen vluchtelingen opvangt, heeft versterking naar de grens gestuurd in de hoop een nieuwe stroom vluchtelingen te voorkomen. 

Erdogan is namelijk bang dat bij een aanval op het rebellenbolwerk opnieuw veel burgers naar Turkije zullen vluchten. Hij roept op tot een wapenstilstand in het gebied. Vandaag vergaderen de leiders van Turkije, Rusland en Iran in Teheran over Syrië.

Quote

President Bashar al-Assad van Syrië moet de provincie Idlib niet meedogen­loos aanvallen

Donald Trump

Eerder waarschuwde president Trump zijn Syrische collega Assad en diens bondgenoten Iran en Rusland al om Idlib niet 'meedogenloos aan te vallen'. ,,President Bashar al-Assad van Syrië moet de provincie Idlib niet meedogenloos aanvallen. De Russen en Iraniërs zouden een grote humanitaire fout maken als ze deelnemen aan deze potentiële humanitaire tragedie. Honderdduizenden mensen zouden erbij kunnen worden gedood. Laat dat niet gebeuren!'', twitterde Trump maandagavond laat.