Volledig scherm
Amerikaanse troepen op terugtocht in het noordoosten van Syrië. © AP

VS-troepen uit Syrië verplaatst naar Irak, Turkse militair gedood

De ongeveer 1000 Amerikaanse militairen die uit het noorden van Syrië worden teruggetrokken, worden verplaatst naar het westen van Irak. Daar gaan ze door met de campagne tegen IS-strijders en helpen ze met de verdediging van Irak. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper gezegd.

Volgens Esper is de terugtocht eerder ,,een kwestie van weken dan van dagen’’ en wordt deze via vliegtuigen en konvooien uitgevoerd.

Turkije viel vorige week het noordoosten van Syrië binnen om Koerdische milities te verdrijven en een gebied te creëren voor Syrische vluchtelingen die nu nog worden opgevangen in Turkije. Deze operatie begon nadat de Amerikaanse president Trump zijn troepen uit het gebied had teruggetrokken.

Donderdag kwamen Turkije en de VS een wapenstilstand van vijf dagen overeen. Dat zou Koerdische strijders van de YPG de gelegenheid geven het gebied te verlaten.

‘Turkse militair gedood'

Ondanks de door Turkije en VS afgesproken wapenstilstand is een Turkse militair vandaag gedood door een aanval van Koerdische strijdkrachten bij de Syrische grensplaats Tel Abyad. Dat meldt het Turkse ministerie van Defensie. Een andere militair raakte gewond.

De fragiele wapenstilstand had, op een paar incidenten na, tot nu toe stand gehouden. In een verklaring, meldt het ministerie van Defensie dat militairen die een verkennings- en toezichtsopdracht in Tel Abyad uitvoerden, door de YPG met anti-tank- en lichte wapens onder vuur werden genomen. Het Turkse leger zou uit zelfverdediging hebben teruggeschoten.