Volledig scherm
Links: Amerikaans Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson Rechts: de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu © ANP

VS: Turkije mag zijn grenzen beschermen

De Verenigde Staten erkennen dat Turkije het recht heeft zijn grenzen te beschermen. Dat heeft de Amerikaanse minister Tillerson (Buitenlandse Zaken) vandaag gezegd na overleg in de Turkse hoofdstad Ankara. Tillersons Turkse collega Cavusoglu zei dat er stappen zijn genomen om de onderlinge banden te verbeteren. Die staan de afgelopen weken onder spanning.

De Amerikaanse minister van Buitelandse zaken is twee dagen op bezoek en heeft volgens eigen zeggen productief gesproken met president Erdogan. Tillerson benadrukte dat beide landen hetzelfde doel hebben in Syrië, namelijk het verslaan van IS, meer veiligheid brengen in een onafhankelijk en herenigd Syrië.

Gespannen

Ook Ankara zei dat er wordt gewerkt aan het weer normaliseren van de betrekkingen tussen de twee landen. Die zijn de laatste tijd gespannen, onder meer door een Turkse militaire operatie tegen de Koerdische YPG in het noordwesten van Syrië. Die vocht met steun van Amerika tegen IS. Ankara beschouwt de YPG als een terroristische groepering.

Turkije wil zijn offensief uitbreiden naar de eveneens door de Koerden gecontroleerde plaats Manbij. Daar hebben de Verenigde Staten echter eigen troepen gestationeerd die samenwerken met Koerdische strijders. Ankara wil de Amerikanen daar weg hebben.