Volledig scherm
Donald Trump. © REUTERS

VS voert samen met bondgenoten raketaanval uit in Syrië

De Verenigde Staten heeft zaterdagochtend vroeg (Nederlandse tijd) precisiebombardementen uitgevoerd in Syrië, die even daarvoor op de nationale televisie waren aangekondigd door de Amerikaanse president Donald Trump. De aanval is inmiddels voorbij. 

De Amerikaanse generaal Joseph Dunford verklaarde na afloop van de aanval dat drie doelen zijn geraakt: een wetenschappelijk onderzoekscentrum in de buurt van Damascus, een wapenopslag ten westen van Homs (waarvan wordt vermoed dat het gifgas sarin er opgeslagen lag) en een opslag- en commandocentrum in de buurt van het tweede doel. Volgens de generaal zijn de doelen zo uitgekozen dat de kans op burgerslachtoffers zo klein mogelijk is.

Het bombardement werd uitgevoerd in samenwerking met Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk en is een reactie op de gifgasaanval van vorige week in de Syrische stad Douma. Doel is om 'een sterke afschrikking te creëren tegen de productie, verspreiding en het gebruik van chemische wapens', aldus Trump.

De Syrische president Bashar al-Assad deze gifgasaanval hebben uitgevoerd om rebellen te verdrijven, zodat het regeringsleger de stad weer in handen kon krijgen. Bij de aanval kwamen tientallen mensen om. 

De Britse premier Theresa May kondigde na de speech van Trump aan dat zij inderdaad toestemming heeft gegeven voor bombardementen ‘om het chemische wapenarsenaal in Syrische af te breken en het gebruik ervan te voorkomen’. 

Rusland

In zijn toespraak haalde Trump uit naar Rusland en Iran. Hij vroeg zich af wanneer Rusland de kant van 'beschaafde landen' zal kiezen. Rusland steunt het Syrische regeringsleger van president Assad. Trump beschuldigde de Russen er eerder van partner te zijn van 'een met gas dodend beest dat zijn eigen volk uitmoordt en ervan geniet'.

In een reactie zegt de Anatoli Antonov, de Russische amassadeur in de VS, dat 'deze acties niet zonder consequenties zullen zijn', aangezien Rusland wordt bedreigd. Het 'beledigen' van de Russische president, aldus Antonov, is 'onacceptabel'. Volgens Antonov hebben de VS niet het recht om andere landen de schuld te geven van de toestand in Syrië.

'Drievoudige schending'

De Syrische staatstelevisie meldde kort na de aanval dat de Syrische luchtverdediging ten zuiden van de hoofdstad Damascus 13 kruisraketten heeft neergehaald. In totaal werden zo'n 30 raketten afgeschoten, aldus een Syrische official.

Syrische autoriteiten bestempelen de aanval als 'een drievoudige flagrante schending van de internationale rechten.' Volgens de staatsmedia waren de aanvallen gerichten op legerdepots in de omgeving van Homs.