Volledig scherm
Donald Trump. © REUTERS

‘VS willen ban op spionagetelecom’

De Amerikaanse president Donald Trump gaat per decreet een verbod instellen op het gebruik van spionagetelecom. Dat meldt het Amerikaanse persbureau Reuters op basis van vertrouwelijke bronnen. 

Het verbod betekent dat Amerikaanse bedrijven geen zaken meer mogen doen met telecomgiganten als Huawei. Dit bedrijf wordt in verband gebracht met spionage van de Chinese overheid.

Als Trump het decreet tekent, zet dat de broze relatie met China nog verder onder druk. De Verenigde Staten voert al maanden een handelsoorlog met China. De Amerikanen verhoogden afgelopen week heffingen op zo'n 200 miljard dollar aan Chinese goederen en overwegen nog eens invoertarieven op zo'n 300 miljard dollar aan producten. De Chinezen sloegen terug door importtarieven op zo'n 60 miljard dollar aan Amerikaanse goederen per 1 juni te verhogen.

  1. Vrees voor tientallen doden Nieuw-Zeeland, vermiste Nederlander (66) weer terecht

    Vrees voor tientallen doden Nieuw-Zee­land, vermiste Nederlan­der (66) weer terecht

    Op het Nieuw-Zeelandse eiland waar eerder vandaag een vulkaan uitbarstte zijn geen mensen, dood of levend, meer aangetroffen. Dat meldt de Nieuw-Zeelandse politie na het uitvoeren van meerdere verkenningsvluchten boven het eiland. 66 mensen zijn als vermist opgegeven, blijkt uit een website van het Rode Kruis. Een vermiste Nederlander die in de buurt van de uitbarsting was is inmiddels weer terecht, zo laat zijn broer aan deze nieuwssite weten.