Volledig scherm
De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra. © ANP

VS willen militaire steun van Nederland voor grondmissie in Syrië

De Verenigde Staten willen dat Nederland bij een nieuwe missie in Syrië 'militaire middelen op de grond' levert om de terroristische organisatie IS klein te houden. ‘Geen woorden, maar daden’, vertaalt Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Den Haag, het verzoek van de Amerikanen. 

Nederland had 'heel scherpe kritiek' op de Amerikaanse aankondiging eind vorig jaar over de terugtrekking uit Syrië, zegt Hoekstra tegen De Volkskrant. ,,Dus we zijn optimistisch dat de Nederlanders na deze retoriek en deze kritiek zullen doorpakken en bijdragen aan wat volgens hen nodig is in Syrië. Het is geen wederopbouwmissie”, benadrukt Hoekstra.

Nederland heeft wel speciale eenheden die kunnen opereren in Noord-Syrië, die een bijdrage zouden kunnen leverden aan het door de Amerikanen beoogde 'veiligheidsmechanisme'. Het is nog wel de vraag onder welk mandaat zulke eenheden zouden moeten opereren. Defensie liet, in reactie op Hoekstra's opmerkingen, weten ‘alle opties rustig te bestuderen.’

‘Welwillend’

Minister Ank Bijleveld van Defensie liet vorige week weten ‘welwillend’ naar het verzoek voor een nieuwe bijdrage in Syrië te kijken. De Tweede Kamer is echter erg terughoudend. Het kabinet onderzoekt nu de haalbaarheid en wenselijkheid van een militaire of civiele bijdrage. Het kan ook nog zo zijn dat Nederland taken van de VS in Irak overneemt.

Volgens Hoekstra is er geen mandaat van de VN nodig. Grondtroepen kunnen als het aan hem ligt onder hetzelfde mandaat opereren waarmee Nederlandse F-16's IS voorheen bestreden boven Irak en Syrië. De vraag is echter of dat voor het kabinet voldoende is om aan een grondoperatie in Noord-Syrië deel te nemen. Er is flinke druk vanuit Washington om een bijdrage te leveren, is rond het Binnenhof te horen.

Toen de Amerikaanse minister Mike Pompeo (Buitenlandse Zaken) begin deze maand in Den Haag was heeft hij ook aangedrongen op een Nederlandse bijdrage. In de gesprekken wordt ook gewezen op het feit dat Nederland bij lange na niet voldoet aan de NAVO-norm voor militaire uitgaven.