VS willen uit verdrag Open Skies stappen, Russen spreken van ‘klap voor Europese veiligheid’
De Verenigde Staten zijn van plan uit het zogenoemde Open Skies-verdrag uit 1992 te stappen. Daarin hebben 35 landen afgesproken dat ze met ongewapende militaire verkenningsvliegtuigen in overleg in elkaars luchtruim mogen vliegen.
Delen per e-mail
Volgens enkele regeringsfunctionarissen wil Washington uit het verdrag stappen, omdat Rusland zich niet aan de voorwaarden houdt én omdat de tijdens de observatievluchten verzamelde beelden snel en tegen lagere kosten kunnen worden verkregen bij Amerikaanse of commerciële satellieten. Het vertrek moet de komende zes maanden gestalte krijgen, afhankelijk van de opzegvoorwaarden in het verdrag.
Het besluit om uit het verdrag te stappen komt na een onderzoek van een half jaar, aldus de functionarissen. De VS constateerden dat Rusland diverse keren vluchten van Amerikaanse toestellen had geweigerd in strijd met de overeenkomst. Het is daarom niet meer ‘in het belang van Amerika’ om er lid van te zijn.
De Verenigde Staten zullen Rusland morgen informeren over hun plan om zich terug te trekken uit het Open Skies-verdrag, melden Amerikaanse media. Moskou heeft nog geen officiële kennisgeving van Washington ontvangen over zijn besluit uit het Open Skies-verdrag te stappen.
Klap
Rusland zelf reageerde donderdag ook op het plan van de VS om uit het verdrag te stappen. Aleksandr Groesjko, de vice-minister van Buitenlandse Zaken, zei dat het besluit “een klap zal zijn voor de Europese veiligheid”. “De terugtrekking van de VS uit dit verdrag zal niet alleen een klap betekenen voor het fundament van de Europese veiligheid, maar ook voor de veiligheidsbelangen van Amerikaanse bondgenoten.”
Het hoofd van de afdeling Non-proliferatie en wapenbeheersing bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het ‘zeer betreurenswaardig’als de VS daadwerkelijk uit het Open Skies-verdrag stapt. ,,Dit verdrag is cruciaal in termen van het garanderen van voorspelbaarheid en wederzijds vertrouwen in Europa en op grotere schaal’’, verklaarde Vladimir Ermakov tegenover het Russische persbureau Sputnik International.
Aan de andere kant verbaast de stap van de VS hem niet. ,,Zo’n besluit past in het algemene beleid van de huidige Amerikaanse regering die tot doel heeft alle overeenkomsten inzake wapenbeheersing te laten ontsporen’’, aldus Ermakov.
Zo'n besluit past in het beleid van de huidige Amerikaanse regering die tot doel heeft alle overeenkomsten inzake wapenbeheersing te laten ontsporen
Duitsland
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken betreurt het voornemen van de Amerikaanse regering eveneens. “Het Open Skies-verdrag is een belangrijk onderdeel van de Europese wapenbeheersingsarchitectuur. Het draagt bij aan de veiligheid en vrede op praktisch het hele noordelijk halfrond’’, zegt Heiko Maas in een verklaring op Twitter. Hij bevestigt dat er de afgelopen jaren aan Russische zijde problemen waren bij de uitvoering van het verdrag. “Ik heb dit met mijn collega’s uit Frankrijk, Polen en het Verenigd Koninkrijk herhaaldelijk duidelijk gemaakt aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Die uitvoeringsproblemen rechtvaardigen terugtrekking uit het verdrag naar onze mening niet.’’
Maas zegt intensief te zullen samenwerken met zijn Europese collega's om de Amerikaanse regering haar besluit te laten heroverwegen. Dat besluit wordt volgens hem over zes maanden van kracht. “We zullen er alles aan doen om het verdrag te behouden en roepen Rusland op terug te keren naar de volledige uitvoering ervan.”
Warschau-pact
Het Open Skies-verdrag trad in 2002 in werking en werd gesloten tussen de NAVO en de landen van het voormalige Warschau-pact. Het openstellen van de luchtruimen voor het uitvoeren van ongewapende observatievluchten boven elkaars territorium, moet het vertrouwen bevorderen en conflicten voorkomen.
In maart zei de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper dat de VS bezorgd was over het verdrag ‘zoals het er nu uitziet’, inclusief de limieten voor vluchten nabij de Russische grenzen met Abchazië en Zuid-Ossetië, twee afgescheiden republieken uit Georgië die door Moskou worden erkend als onafhankelijke landen en niet door Washington.
INF-verdrag
De VS zegden vorig jaar ook al het INF-verdrag met Rusland op waarin een verbod op het testen met (nucleaire) middellangeafstandsraketten met een reikwijdte tussen 500 en 5500 kilometer is afgesproken. Die overeenkomst werd in 1987 getekend door de leiders Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov. Volgens de VS hield Rusland zich al langer niet aan dat verbod.
Bekijk deze video: Trump en Poetin in betere tijden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMTrollen
Veiligheidsdiensten VS slaan alarm: De Russen doen het weer
Opnieuw maakt de VS zich zorgen over Russische bemoeienis met de presidentsverkiezingen. Maar vaak spelen Amerikanen zelf het Kremlin in de kaart, waarschuwen experts. -
Woeste vader onthoofdt dochter (17) vanwege verboden relatie: ‘Hij was rustig en huilde niet’
In Noord-India is woensdag een man aangehouden op verdenking van het onthoofden van zijn eigen dochter. Dat deed hij nadat hij haar in bed zou hebben aangetroffen met een nieuwe vriend die hij niet mocht. De gruwelijke moord is in het land als een bom ingeslagen en wakkert het debat over eerwraak opnieuw aan. ,,Er moet een aparte wet komen voor het omgaan met eerwraak”, stelt een van de grootste vrouwenrechtenorganisaties in India tegen lokale media. -
PREMIUM
Coronavirus toont niet elke wereldleider als kalme kapitein
Het coronavirus test ook geschrokken presidenten, premiers en andere leiders. Ze proberen zich te profileren als betrouwbare kapiteins op woelig water. Dat lukt niet iedereen even goed. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
3
Grote Engelse studie: coronavaccins houden ouderen al na één prik uit het ziekenhuis
Ouderen in Engeland die één prik met het coronavaccin van AstraZeneca of Pfizer-BioNTech hebben gehad, lijken 80 procent minder risico te lopen om met Covid-19 in het ziekenhuis te belanden. Dat blijkt uit een grote studie van Public Health England onder Engelse 70-plussers.
-
Nieuw-Zeeland getroffen door drie aardbevingen in zes uur tijd
Voor de oostkust van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland heeft zich gisteravond opnieuw een zware aardbeving voorgedaan. Dat meldt het Amerikaans Geofysisch Instituut (USGS). Het gaat om de derde hevige schok die binnen een tijdsbestek van zes uur plaatsvond, op honderden kilometers van de kust. De derde bereikte een kracht van 8,1 op de schaal van Richter. Eerder was er een schok van 7,4 en 7,1. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen.