Volledig scherm
Harriet Tubman was een van de bekendste bestrijders van de slavernij. © AP

VS zetten strijdster tegen de slavernij voorlopig niet op 20 dollarbiljet

Harriet Tubman, een van de bekendste bestrijders van de slavernij, zal voorlopig niet op het Amerikaanse briefje van 20 dollar prijken. Minister van Financiën Steven Mnuchin verklaarde volgens Amerikaanse media dat het ontwerpproces is vertraagd en dat er voor 2028 geen nieuw biljet komt.

De presentatie van het biljet zou volgend jaar samenvallen met de viering van 100 jaar stemrecht voor vrouwen in de VS. Dat gaat nu dus niet door. In 2016 werd bekendgemaakt dat Tubman op het briefje van 20 zou komen. Het huidige bankbiljet heeft de beeltenis van ex-president Andrew Jackson, die naar de achterkant zou verhuizen.

Volledig scherm
Tubman overleed in 1913 op 91-jarige leeftijd. © Getty Images

Tubman werd in 1822 geboren als slaaf in de staat Maryland. In 1849 vluchtte Tubman naar Philadelphia, waar zwarte Amerikanen vrij konden zijn. Tubman was uiteindelijk betrokken bij de bevrijding van honderden slaven, voor en tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. 

Na de oorlog zette ze zich ook in voor het vrouwenstemrecht. Tubman overleed in 1913, op 91-jarige leeftijd.
De roep om een vrouw op het Amerikaanse briefgeld klinkt al langer. Even werd overwogen om Alexander Hamilton, de eerste minister van Financiën, van het 10 dollarbiljet te halen, maar dat stuitte op verzet.

Tegen het vervangen van Jackson werd aanzienlijk minder geprotesteerd. De president was nauw betrokken bij de deportatie van grote groepen inheemse bewoners van het continent. De tocht, die bekendstaat als The Trail of Tears, kostte aan duizenden indianen het leven.

Volledig scherm
Een illustratie van het 20 dollarbiljet, zoals het er uit had moeten gaan zien. © HANDOUT