Vulkaan Anak Krakatau barstte in 2018 ook al eens uit (te zien op de foto), met een dodelijke tsunami tot gevolg.
Volledig scherm
Vulkaan Anak Krakatau barstte in 2018 ook al eens uit (te zien op de foto), met een dodelijke tsunami tot gevolg. © AP

Vulkaan Anak Krakatau in Indonesië uitgebarsten: hoogste alarmniveau

De Indonesische vulkaan Anak Krakatau is vannacht uitgebarsten. Dat meldt het vulkanologisch instituut van het land vandaag. Het alarmniveau voor de vulkaan, die tussen de eilanden Java en Sumatra ligt, blijft op het hoogste niveau.

Vulkaan Anak Krakatau veroorzaakte in 2018 nog een tsunami tijdens een uitbarsting, waardoor 430 mensen om het leven kwamen en duizenden anderen gewond raakten. 

De Indonesische eilanden liggen in een gebied waar veel aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zijn, de zogenaamde Pacifische Ring van Vuur. Bijna 90 procent van alle aardbevingen ter wereld vindt in deze regio plaats. Een van de ergste uitbarstingen was die van de Krakatau in 1883, die een tsunami van 30 meter hoog veroorzaakte en aan tienduizenden mensen het leven kostte. Bij die uitbarsting verdween de oorspronkelijke vulkaan Krakatau voor een groot deel in zee en de huidige vulkaan Anak Krakatau wordt er een ‘kind’ (anak) van genoemd. 

Waakzaamheid

Drie andere vulkanen in het land vertonen hevige activiteit. Indonesische media meldden zaterdag dat behalve de eilandvulkaan Krakatau tussen Java en Sumatra ook de Mount Kerince in het westen van Sumatra en de Semuru en Merapi, allebei op Java, weer heel actief zijn.

De vulkanische activiteit op de verschillende plaatsen houdt volgens de Indonesische ‘vulkaanwaakhond’ PVMBG geen verband met elkaar. De PVMBG heeft de regio’s waar de vulkanen zijn tot waakzaamheid opgeroepen.

  1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

    TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

    Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”