Vulkaan White Island gaat heftig tekeer, verhindert zoekactie naar vermisten

VIDEODe vulkaan op White Island voor de kust van Nieuw-Zeeland is in de nacht van dinsdag op woensdag weer heftiger gaan werken. Dit maakt het voor de autoriteiten vooralsnog onmogelijk om vermisten te zoeken, melden Nieuw-Zeelandse media.

Het aantal vermisten na de uitbarsting van maandag staat inmiddels op negen. Het gaat om zeven Australiërs en twee Nieuw-Zeelanders. Bij de eruptie vielen zes doden en dertig gewonden. Velen van hen zijn er slecht aan toe door heftige brandwonden. Ze zijn opgenomen in verscheidene Nieuw-Zeelandse ziekenhuizen. Sommige patiënten zijn voor 95 procent verbrand. 

Nieuw-Zeeland heeft 1,2 miljoen vierkante centimeter huid besteld in de Verenigde Staten, aldus dokter Peter Watson van het ziekenhuis in Auckland waar het nationale brandwondencentrum is gevestigd. Australië heeft een vliegtuig van de luchtmacht naar Nieuw-Zeeland gestuurd om gewonden die vervoerd kunnen worden, over te brengen naar Australische brandwondencentra.

Volledig scherm
Dikke stoomwolken stijgen op uit de vulkaan op White Island. © AFP

Onder de gewonden van de vulkaanuitbarsting zijn de Amerikaanse toeristen Lauren en Matthew Urey (32 en 36). Zij waren op huwelijksreis en hadden een excursie naar White Island geboekt. Op het moment dat de vulkaan uitbarstte waren er 47 mensen op het vulkaaneiland. Van hen zijn er 31 met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. 27 mensen hen hebben op meer dan 70 procent van hun lichaam brandwonden. 

Zes Nederlanders kropen door het oog van de naald. De toeristen, onder wie twee stelletjes, stonden enkele uren voor de gigantische uitbarsting nog op de rand van de krater. ,,Ze hebben echt heel veel geluk gehad en zijn ontzettend geschrokken van wat er is gebeurd”, liet een woordvoerder van reisorganisatie Sawadee aan deze site weten.

Bekijk hieronder beelden van de uitbarsting.

 1. In audio-opname wil ‘dictator’ Trump VS-ambassadeur Oekraïne wegsturen
  Impeachmentproces

  In au­dio-opname wil ‘dictator’ Trump VS-ambassa­deur Oekraïne wegsturen

  In de Amerikaanse Senaat legden de Democraten vrijdag voor de derde dag op rij uit waarom zij president Donald Trump af willen zetten. Aanklagers noemden Trump al een ‘bedrieger’ en ‘dictator’. Vanaf zaterdag krijgen de Republikeinen drie dagen de kans om hun tegenargumenten toe te lichten. De Amerikaanse nieuwszender ABC News bracht vandaag ook het bestaan van een geluidsopname aan het licht waarin Trump oproept tot het terugroepen van Marie Yovanovitch, de voormalige VS-ambassadeur in Oekraïne.
 2. Ook coronavirus in Australië, drie gevallen in Frankrijk
  Dodental gestegen naar 41

  Ook coronavi­rus in Australië, drie gevallen in Frankrijk

  In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Twee van de drie patiënten zijn familie van elkaar. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent. Ook in Australië is inmiddels één besmetting vastgesteld, in Maleisië zijn drie gevallen geconstateerd.