Volledig scherm
Een kleine groep vluchtelingen verlaat kort na aankomst de noodopvang Heumensoord, omdat ze ontevreden zijn over de geboden voorzieningen. In de paviljoens zijn lange rijen slaapkamers voor acht personen. © anp

VVD: Asielzoeker moet blij zijn met gestapelde container

Regeringspartij VVD wil dat geen enkele asielzoeker met een verblijfstatus nog een sociale huurwoning krijgt. Zij moeten in plaats daarvan gehuisvest worden in tijdelijke onderkomens, zoals leegstaande kantoren, verlaten bejaardenhuizen of desnoods gestapelde containers.

Volledig scherm
VVD-Kamerlid Roald van der Linde © anp

Met deze maatregel vervalt automatisch de voorrang die statushouders nu nog krijgen ten opzichte van andere woningzoekenden. Volgens de VVD is dit de enige manier om te voorkomen dat de Nederlandse welvaartsstaat wordt 'opgeblazen' door het opengrenzenbeleid.

,,Nu al ontstaat er sociale spanning, doordat mensen die al jaren op de wachtlijst staan niet snappen waarom zij nog langer moeten wachten. Als we er niets aan doen, gaat het fout," stelt VVD-Kamerlid Roald van der Linde.

Quote

Als je uit een oorlog komt, zou je blij moeten zijn met zo'n woning.

Veilig, maar sober
Asielzoekers die al in een sociale huurwoning wonen, hoeven volgens de liberaal niet te vrezen voor uitzetting. Nieuwe statushouders kunnen blijven rekenen op basale voorzieningen. Van der Linde: ,,Of het nou kantoren zijn of gestapelde containers, we zullen er altijd voor zorgen dat het er veilig en warm is. Maar het is wel sober. Als je uit een oorlog komt, zou je blij moeten zijn met zo'n woning."

Als vluchtelingen er achterkomen dat zij niet langer een huis of flat krijgen toegewezen, zullen er ook minder naar Nederland komen, denkt Van der Linde. ,,Ik realiseer me dat dit erg onvriendelijk klinkt, maar het loopt uit de hand. Nu zijn die mensen misschien nog te plaatsen, maar niet als er nog eens 50.000 bijkomen."

De VVD'er denkt voorlopig alleen steun te krijgen van de PVV. Andere partijen zullen het voorstel 'in eerste instantie geheid torpederen'. Coalitiepartner PvdA wil bijvoorbeeld de komende jaren juist 100.000 prefab-woningen bijbouwen, zo maakte de partij gisteren bekend.


Bekijk hieronder de taakstellingen van te huisvesten asielzoekers per gemeente. Zoek op jouw gemeente of tik erop op de kaart voor meer gegevens. Bekijk onderstaande figuur hier in een groter formaat.