Volledig scherm
Het asielzoekerscentrum in het Brabantse Budel © ANP

VVD wil grenscontroles terug als Brussel er niet uitkomt

Als er maandag geen structurele oplossing komt voor de vluchtelingenstroom richting West-Europa, dan is de VVD voor het opnieuw invoeren van grenscontroles. Dat zei VVD-Kamerlid Malik Azmani in het NOS Radio 1 Journaal.

Volledig scherm
Malik Azmani © ANP

Zondag maakte Duitsland al bekend dat zij tijdelijk weer grenscontroles gaan invoeren. Het land kan de enorme stroom vluchtelingen niet meer aan. Azmani zegt dat Bondskanselier Merkel de problemen over zichzelf heeft afgeroepen. "Je weet van tevoren dat een open-armenpolitiek niet reëel is."

Vanmiddag vindt er in Brussel een noodoverleg plaats over migranten. Alle Europese ministers van Justitie zijn daarbij aanwezig. Als er geen Europese oplossing komt, moet Nederlanders ook overgaan over extra controles aan de grens, vindt Azmani. "Dan wordt het een soort Europa van ieder voor zich." Inmiddels zijn er vanuit Oostenrijk en België ook geluiden om over te gaan op verscherpte grenscontroles.

Azmani pleit ervoor om de buitengrenzen beter te controleren en wil dat er veilige gebieden worden gecreëerd op de plekken waar de vluchtelingen vandaan komen. "En de asielprocedures moeten worden stopgezet. Alleen dan voorkom je dat mensen de gevaarlijke reis naar Europa gaan maken."

430.000 vluchtelingen naar Europa
Dit jaar hebben al meer dan 430.000 mensen de tocht naar Europa gemaakt. De afgelopen week hebben 3100 mensen zich in Nederland gemeld, aldus een woordvoerder van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) zondag.

Alleen zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag melden zich al zeshonderd mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. ,,Het is een enorme stijging'', aldus de woordvoerder.