Waalse arts verdacht van negen euthanasiemoorden: ‘Hij wilde slechts de pijn doen stoppen’
Een voormalig arts van een ziekenhuis uit de buurt van Luik is vandaag officieel aangeklaagd voor negen moorden. Hij zou de euthanasiewetgeving niet nageleefd hebben. Volgens zijn advocaten paste hun cliënt slechts palliatieve sedatie toe. ,,Hij wilde slechts de pijn doen stoppen en ontving zelfs dankbrieven van nabestaanden’’, verklaarden ze tegenover Het Laatste Nieuws.
De aangeklaagde arts is volgens zijn raadslieden “zwaar aangeslagen” door de aanklacht. ,,Hij voelt zich zeer slecht door wat er gebeurd is. Onze cliënt ontving nota bene brieven van nabestaanden waarin hij wordt bedankt voor zijn menselijke behandeling”, aldus de strafpleiters. Veel collega’s van de arts zijn verbaasd door de onthullingen, schreef de Waalse krant La Meuse. “Hij staat dicht bij zijn patiënten. We hebben nooit weet gehad van terechtwijzingen.”
De arts werd in september al aangeklaagd en naar het Hof van Assisen (juryrechtbank) verwezen voor vier moorden. Daar kwamen vandaag nog eens vijf bij. Dit na uitgebreide verhoren van de man. Die werd donderdag opgepakt maar is nu weer vrij in afwachting van de rechtszaak tegen hem. Hij staat onder elektronisch toezicht, dat meestal bestaat uit het dragen van een enkelband.
De directie van het regionaal ziekenhuis van Hoei had het contract van de arts in september 2018 beëindigd omdat hij de interne procedures rond het levenseinde niet nakwam. ,,We hebben toen de nodige maatregelen getroffen en het dossier overgemaakt aan het parket. We laten het gerecht nu zijn werk doen", zegt de algemeen directeur van het ziekenhuis.
Morfine in combinatie met andere stoffen
De dokter zou patiënten een spuit morfine toegebracht hebben die vermengd was met andere stoffen. ,,Er zijn geen bewijzen dat de dood van de patiënten verband houdt met de behandeling door onze cliënt of met een van zijn voorschriften”, reageerden zijn advocaten in september. ,,De medicijnen die hij heeft gegeven hebben niet tot hun dood geleid. We hebben hier te maken met palliatieve sedatie. De arts heeft hun dood niet versneld. Hij schreef enkel medicatie voor die de pijn van de patiënten moest verlichten.” Naast morfine zou er sprake zijn van een medicijn dat voorkomt dat de longen te veel slijm produceren.
Verschil met euthanasie
Palliatieve sedatie is het kunstmatig in coma brengen van een terminaal zieke patiënt. Het gaat daarbij om het verminderen van het lijden aan het einde van het leven door middel van pijnbestrijding, maar het is geen actieve levensbeëindiging. Daarin verschilt het van de wettelijk omkaderde euthanasie, waar het leven wel actief wordt beëindigd op vraag van de patiënt en met inspraak van minstens twee artsen.
Het onderzoek zal nu moeten uitmaken of de arts slechts de pijn wilde verlichten.
“Geen wettelijk kader”
Volgens de Vlaamse professor Wim Distelmans, covoorzitter van de federale commissie voor euthanasie, komt palliatieve sedatie minstens vier keer meer voor dan euthanasie. Problematisch stelt hij, omdat er geen wettelijk kader is en geen registratie. “Wat te vaak gebeurt, is dat artsen de doses van de verdovende middelen via de baxter drastisch verhogen om het levenseinde te bespoedigen. Dat is hypocriet, want tegen de familie zeggen ze: ‘We houden hem alleen maar in slaap.’ Eigenlijk doet zo’n arts aan levensbeëindiging. Je kunt het zelfs geen euthanasie noemen, want de patiënt heeft er niet om gevraagd”, zei Distelmans daarover eerder in het weekblad Humo.
Ook het kabinet van de federale minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) reageerde tegenover de Waalse krant op de zaak. Volgens de bevoegde minister is het creëren van een wettelijk kader voor palliatieve sedatie een ethisch debat dat in het parlement moet worden gevoerd. “Het moet tegelijkertijd gebeuren met de evaluatie van de euthanasiewet. Een arts die met de beste bedoelingen voor zijn patiënt wil zorgen, maar die opzettelijk het leven verkort door palliatieve sedatie pleegt een misdrijf”, klinkt het nog.
De vraag om een betere controle op palliatieve sedatie bestaat al langer. De Block pleitte reeds in 2017 voor een wettelijk kader voor de aangifte en de controle daarop.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
Doodgewaande Duitse miljardair zit mogelijk ondergedoken in Rusland
Karl-Erivan Haub, een van de rijkste Duitsers, verdween ruim vijf jaar geleden tijdens een skivakantie in de Zwitserse Alpen. Zijn lichaam werd nooit gevonden. Nieuwe aanwijzingen leiden naar Rusland. De grote vraag: leeft hij nog? -
Vijf Griekse douanebeambten gearresteerd wegens hulp aan mensensmokkelaars
De Griekse autoriteiten hebben maandag vijf beambten van een speciale grenswacht gearresteerd op verdenking van het samenwerken met mensensmokkelaars. De agenten zouden hebben geholpen om migranten het land binnen te brengen vanuit buurland Turkije. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
zaak-Sanda Dia
Escalatie in België na heksenjacht op daders fatale ontgroening: ‘Mensen spelen voor eigen rechter’
In België is opnieuw ophef ontstaan rond de fatale ontgroening van Sanda Dia door de studentenvereniging Reuzegom. Namen van meerdere leden gaan rond. Die worden gedeeld door mensen die het niet eens zijn met de straffen in de zaak. Onder anderen een populaire YouTuber met ruim een half miljoen abonnees deelde persoonlijke gegevens.
-
PREMIUMcolombia
Oudste van vier vermiste kinderen heeft kennis om in de bush te overleven: ‘Ze is sterk en wild’
-
-
-
PREMIUM35
Met de nachttrein naar Berlijn: ‘Je opent je ogen en bent in een andere wereld, dat heeft iets magisch’
Vanaf deze week rijdt de nachttrein naar Berlijn weer. Dit past naadloos in het politieke streven om op korte afstanden het vliegtuig te mijden, maar het is de vraag hoe serieus Nederland en Europa de nachttrein écht nemen. ,,Dat deze trein hier rijdt, is eerder ondanks dan dankzij de overheid.” -
17
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.