Waan je een Star Wars-held: Franse schermbond voegt lichtsabel toe aan arsenaal

videoDe Franse schermbond heeft een opmerkelijk wapen toegevoegd aan zijn gebruikelijke arsenaal. Naast de bekende floret, degen en sabel, kunnen sporters in Frankrijk hun wedstrijden nu ook uitvechten met een wapen uit een sterrenstelsel ver ver weg: de lichtsabel uit de Star Wars-films.

Met het opmerkelijke besluit wil de Franse bond de daling in het ledental proberen te stoppen. ,,Veel jongeren hebben te maken met gezondheidsproblemen. Ze sporten niet meer, ze bewegen alleen nog maar hun duimen’’, zegt Serge Aubailly, verwijzend naar de populariteit van computerspelletjes en smartphones. ,,Het is moeilijk ze over te halen een sport te gaan doen waarbij ze uit hun luie stoel moeten komen. Daarom willen we onze discipline nu combineren met de moderne technologie, zodat ze eerder geneigd zullen zijn te gaan sporten.’’ 

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Videostill AP
Quote

Het is moeilijk jongeren over te halen een sport te gaan doen waarbij ze uit hun luie stoel moeten komen

Serge Aubailly, Franse schermbond‘Films met capes en zwaarden’ zijn volgens Aubailly altijd een belangrijk trigger geweest voor de jeugd om te gaan schermen. Ging het vroeger om Zorro, Robin Hood en De Drie Musketiers, nu vestigt de schermbond zijn hoop op de filmhelden Luke Skywalker, Obi-Wan Kenobi en Darth Vader. ,,De films met duels met lichtsabels erin hebben eenzelfde impact op onze verenigingen als de andere films. Jonge mensen, en degenen die zich jong voelen, willen het weleens proberen.’’ 

Olympische Spelen

De moderne lichte, LED-verlichte lichtsabels zien er echt en spectaculair uit. Er zijn zelfs duurdere sabels waarbij een chip is ingebracht die een zoemend geluid maken, net als de wapens die Yoda en de andere personages gebruiken in de blockbusters. Maar het is toch vooral ook het fysieke aspect dat bij de duels met lichtsabels komt kijken, waardoor de Franse schermbond de wapens toelaat. De bond gaat verenigingen bevoorraden met lichtsabels en ook lichtsabel-instructeurs opleiden. 

Af en toe worden er in Frankrijk al eens toernooien of demonstratiewedstrijden met de lichtsabel georganiseerd. Eerder deze maand trok een toernooi in Metz 34 deelnemers, weet persbureau AP. Om een grote discipline binnen het schermen te worden, heeft de lichtsabel dus nog een weg te gaan. Toch droomt de secretaris-generaal van de schermbond al van een olympisch debuut, al zullen de Spelen van 2024 in eigen land daarvoor wellicht nog te vroeg komen. 

  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.