Volledig scherm
Prinses-gemaal Lalla Salma van Marokko bij de Nieuwe Kerk in Amsterdam voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander, in 2013. © ANP

Waar is echtgenote van Marokkaanse koning?

Waar is Lalla Salma en wat is er met haar gebeurd? De echtgenote van de Marokkaanse koning Mohammed VI is wereldwijd onderwerp van speculatie en geruchten, waarbij Spaanse media op basis van een artikel in weekblad Hola! meldden dat de koning (54) en zijn prinses-gemaal (39) zijn gescheiden.

De Marokkaanse regeringswoordvoerder Mustapha El Khalfi wilde vandaag geen antwoord geven op vragen over Lala Salma van een correspondent van het Spaanse persbureau EFE. Volgens bladna.nl, een nieuwssite voor Marokkanen in Nederland, raadde de zichtbaar gegeneerde zegsman de journalist aan zich te richten tot het koningshuis, het enige orgaan dat bevoegd is te antwoorden op vragen over de monarchie.

 Het paleis reageerde tot nu toe niet op de berichtenstroom, in bevestigende noch ontkennende zin. Marokkaanse media branden hun vingers er niet aan.

Hola, het Spaanse zusterblad van het Britse Hello!, schreef gisteren: 'Koning Mohammed VI, 54 jaar, en prinses Lalla Salma, 39 jaar, zijn gescheiden volgens meerdere bronnen dicht bij het paleis'. Wellicht geen toevallig gekozen datum voor het als 'scoop' gepresenteerde  nieuws omdat het koningspaar gisteren 16 jaar getrouwd was. 

Hartoperatie

De speculaties over Lalla Salma begonnen toen de prinses-gemaal eind vorige maand niet aan het bed van haar man zat nadat hij in Parijs een hartoperatie had ondergaan. Haar afwezigheid viel extra op omdat het Marokkaanse hof, tegen de gebruiken in, een foto verspreidde van de geopereerde koning omringd door zijn broer, zussen en twee kinderen. Dat riep vragen op. Op social media  werd gesuggereerd dat Lalla Salma de foto wellicht had genomen en daarom niet op de foto stond. Maar dat bleek niet het geval te zijn. 

Volledig scherm
Koning Mohammed VI op 26 februari in de Ambroise Pare kliniek in de Parijse voorstad Neuilly-sur-Seine, omringd door (vlnr): zijn zus prinses Lalla Hasnaa, broer prins Moulay Rachid, kroonprins Moulay Hassan, zus prinses Lalla Meryem, zus prinses Lalla Asmaa en zijn dochter prinses Lalla Khadija. © AP

Lalla Salma werd tijdens de ziekte van Mohammed VI geen enkele keer in Parijs gezien terwijl op Marokkaanse websites negatieve berichten over haar verschenen. Opmerkelijk want in Marokko is berichtgeving over de koninklijke familie streng gereguleerd. Buitenlandse media merkten ondertussen op dat Lalla Salma sinds vorig najaar niet meer in de openbaarheid was getreden. Ook niet voor evenementen die te maken hadden met haar stichting voor kankeronderzoek.

Burgermeisje

Het burgermeisje Salma Bennani trouwde op 21 maart 2002 met de Marokkaanse koning, die haar de titel van prinses-gemaal gaf. Uit het huwelijk werden twee kinderen geboren: kroonprins Moulay Hassan (14) en prinses Khadija (11). Lalla Salma was de eerste echtgenote van een Marokkaanse vorst die in het openbaar werd gezien en haar man ook in het buitenland vertegenwoordigde. Zo was ze in april 2013 bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander.