Volledig scherm
CDA'er Pieter Omtzigt (inzetje) bijt zich vast in het dossier-MH17 © ANP, HH/Phil Nijhuis

'Waarheid over MH17 moet boven tafel, en snel'

Vlucht MH17 is neergehaald door een Russische BUK-raket, zo blijkt uit de reconstructie van het AD, Der Spiegel en onderzoeksgroep Correctiv. Pieter Omtzigt (CDA) over de consequenties. ,,Ik kan als Kamerlid nog niemand schuldig verklaren."

Quote

We hebben verklarin­gen onder ede nodig. Dat zal niet meevallen. Het is niet voor niets dat ook de informan­ten in jullie verhaal anoniem blijven

Pieter Omtzigt, Kamerlid CDA
Volledig scherm
In de krant van zaterdag presenteerde het AD de reconstructie © AD
Quote

Ik kan wel denken dat iemand schuldig is, maar als Kamerlid kan ik dat niet zeggen. Ik moet het officiële onderzoek afwachten

Nogmaals Omtzigt
Volledig scherm
Pieter Omtzigt (CDA) © HH/Phil Nijhuis
Quote

Er waren wel al negentien helikop­ters en vliegtui­gen neerge­stort. Dat zal toch niet allemaal motorpech zijn?

Nogmaals Omtzigt

Getuigen vertellen in de reconstructie dat de fatale BUK-raket is gelanceerd vanuit het Oost-Oekraiense plaatsje Snizjne. CDA-Kamerlid Omtzigt, die zich al maanden vastbijt in de zaak en het kabinet bestookt met vragen, hoopt dat de onderzoekers van het internationale Joint Investigation Team vergelijkbare bronnen spreken. ,,We hebben verklaringen onder ede nodig. Dat zal niet meevallen. Het is niet voor niets dat ook de informanten in jullie verhaal anoniem blijven. Die mensen hebben angst. De daders willen niet dat de waarheid boven water komt."

Gelooft u dat de MH17 door iets anders dan een Russische raket is neergehaald?
,,De informatie in de reconstructie zal met de grootste zorgvuldigheid zijn vergaard en ik begrijp ook heel goed het ongeduld. Iedereen in dit land wil de dader vinden. Ik kan wel denken dat iemand schuldig is, maar als Kamerlid kan ik dat niet zeggen. Ik moet het officiële onderzoek afwachten. Uiteindelijk heb ik voldoende vertrouwen in de Nederlandse rechtsstaat om te geloven dat het goed komt."

Waar is dat vertrouwen op gebaseerd? Nemen onderzoekers in het rampgebied verhoren af?
,,Dat weet ik niet. Misschien kunnen journalisten in Oost-Oekraïne wel meer dan officiële instanties. Maar er is natuurlijk ook andere informatie. Er vindt in Oekraïne een oorlog plaats met enorme geopolitieke belangen. Ik neem aan dat de Amerikanen en de Russen al hun macht - inclusief afluisterpraktijken - inzetten om precies te weten wat er gaande is. Op die manier hebben ze mogelijk ook informatie vergaard over de MH17. Hopelijk kunnen de onderzoekers daar uit putten."

Uit de reconstructie blijkt dat er voor de ramp al veel signalen waren over de aanwezigheid van een Russisch BUK-raketafweersysteem in de regio.
,,Die signalen waren er. Ook NAVO-generaal Philip Breedlove heeft daar voor de ramp op gewezen."

Hoe kan premier Rutte afgelopen vrijdag dan zeggen dat er geen aanwijzingen waren dat het luchtruim daar gevaarlijk was?
,,Dat vraag ik me ook af. Met het onderzoek naar de dader wil ik me als Kamerlid niet bemoeien, maar het is wel mijn taak om te kijken wat er vóór de ramp in Nederland is gebeurd. Waarom vloog de MH17 boven Oost-Oekraïne, terwijl maatschappijen als British Airways en Air France het gebied meden? Over welke informatie beschikte de Nederlandse regering en waarom is er niet gewaarschuwd? Het valt me op dat het kabinet steeds zegt dat er geen 'geverifieerde informatie' was."

Waarom is dat opvallend?
,,Omdat ik heel goed begrijp dat Nederland niet op elke vierkante kilometer in Oost-Oekraïne een geheim agent heeft die de informatie even checkt. Maar er waren wel al negentien helikopters en vliegtuigen neergestort. Dat zal toch niet allemaal motorpech zijn?"

Lees het gehele interview met Pieter Omtzigt in het AD van vandaag. En lees hier het volledige AD-dossier over de ramp met Malaysia Airlines vlucht MH17.