Volledig scherm
© iQiyi

Waarom blurt China de oorlellen van mannelijke acteurs?

Fans van een populair tv-programma in China ontdekten dat de oorlellen van een mannelijke acteur in de meest recente aflevering van de show zorgvuldig waren geblurd. Het is niet bekend of Chinese autoriteiten een specifieke richtlijn hebben uitgevaardigd die verbiedt dat oorbellen dragende mannen te zien zijn op televisie, of dat de Chinese streamingdienst dat op eigen initiatief heeft gedaan.

Jing Boran, deelnemer van realityshow ‘I, Actor’ dat te zien is op de Netflix-achtige streamingdienst iQiyi, heeft in de laatste aflevering van het programma geen zichtbare oorlellen. Boran is niet de enige acteur wiens oorlellen vervaagd zijn. Op Weibo, de Chinese versie van Twitter, circuleren inmiddels veel foto’s van mannen met vervaagde oren. Diverse media, zoals CNN en The Guardian denken dat de Chinese autoriteiten op deze manier westerse invloeden proberen terug te dringen. 

Volledig scherm
© iQiyi

Chinese autoriteiten zijn niet vies van een beetje censuur. Vorig jaar verbood de Chinese media-waakhond tv-zenders om acteurs met tatoeages te tonen. Ook shows, series en documentaires werden geschrapt vanwege  “de vulgaire, immorele en ongezonde inhoud”.  Vaak ging het om programma's waarin homoseksualiteit voorkwam.

Volledig scherm
© iQiyi