Steven Avery zat 18 jaar onterecht vast, maar werd na zijn vrijlating opnieuw vervolgd. Voor Netflix is een documentaire over Avery gemaakt
Volledig scherm
Steven Avery zat 18 jaar onterecht vast, maar werd na zijn vrijlating opnieuw vervolgd. Voor Netflix is een documentaire over Avery gemaakt © AP

Waarom de halve wereld kijkt naar Making a Murderer

Wereldwijd zijn Netflix-kijkers in de ban van Making a Murderer, een 10-delige serie met zulke bizarre plotwendingen, dat je haast vergeet dat alles hartstikke echt is. De documentaire vertelt het leven van moordverdachte Steven Avery. De Amerikaan zat 18 jaar onterecht vast voor verkrachting, maar werd 2 jaar na zijn vrijlating weer opgepakt. Deze keer voor moord. Nog niet aan boord? Tien redenen waarom Making a Murderer een absolute must is.

Quote

Het is een vaak schokkende serie

Peter R. de Vries


1| Zeldzaam gedetailleerd en intiem
Het feit dat de makers 10 jaar lang bovenop de zaak zaten, inspeelden op elke snipper nieuwe informatie, toegang hadden tot de meest pikante beelden en zelfs lange tijd bij Steven Avery's ouders woonden, leidde tot een zeldzaam gedetailleerde serie vol intieme scènes. 

2| Ethische discussies
Making a Murderer leidt onherroepelijk tot felle discussies en niet alleen over de schuldvraag rond Steven Avery. ,,Het is een vaak schokkende serie, met name voor mensen die weinig kennis hebben van het Amerikaanse rechtssysteem. Maar is het allemaal wel juist?'' vraagt Peter R. de Vries (hij heeft nog enkele afleveringen te gaan) zich af. 

3| Trendy
Making a Murderer is het voorlopige hoogtepunt van een trend, beweert documentairemaker Helmut Boeijen. Vorig jaar ontstond een soortgelijke hype rond de HBO-crimeserie The Jinx en door de podcast Serial (een soort te downloaden radioshow).

Ook het neefje van Steven Avery werd schuldig bevonden aan moord op Teresa Halbachs
Volledig scherm
Ook het neefje van Steven Avery werd schuldig bevonden aan moord op Teresa Halbachs © AP

4| Te ontluisterend om weg te kijken
'Dit is echt TE BIZAR VOOR WOORDEN'. 'Ik word FYSIEK onpasselijk'. De appjes aan medekijkers tijdens Making a Murderer geven een aardig idee van de achtbaan waarin de serie je doet belanden. 

5| Inkijkje in rechtssysteem
De makers hadden toegang tot materiaal dat in Nederland nooit voorhanden zou zijn. Er is zelfs beeld van verhoren. Het Amerikaanse rechtssysteem is sinds de live op tv uitgezonden moordzaak tegen O.J. Simpson beroemd om zijn openheid. 

6| Inkijk in sociaal milieu
De familie Avery woont in kartonnen huisjes aan een achterafweggetje bij het stadje Two Rivers. Daar bestieren ze een autosloperij en schieten ze op wild. Het zijn buitenstaanders, door velen gewantrouwd of zelfs gehaat. ,,I am stupid,'' is het antwoord van een van de familieleden op de vraag waarom hij zich zo in de nesten gewerkt heeft. 

7| De pletwals van de rechtstaat
De pariastatus van zijn familie maakt Steven Avery tot een ideale verdachte. Wie neemt het voor hem op? Hij dreigt onder de pletwals van de rechtstaat terecht te komen. 

8| Ook jij bent getuige
Making a Murderer is een real crime serie, reality-tv dus, en op de moord na zie en hoor je nagenoeg alles. Een videoregistratie van het verhoor van een 16-jarige zwakbegaafde jongen bijvoorbeeld. Bewijsmateriaal, waar overduidelijk mee is gerommeld. 

9| Je moet NU kijken
Bedolven onder dwingende kijkadviezen, maar volgende week pas tijd? Dat zou wel eens te laat kunnen zijn. Het einde van de documentaireserie, die tien keer ruim een uur van je tijd in beslag neemt, is tamelijk cruciaal.

10| Impact ----spoiler-alert!-----
Making a murderer is een serie met echte mensen die echt lijden, en dus veel impact hebben in de echte wereld. De sheriff van Avery's dorp is bedolven onder boze telefoontjes en e-mails. Ruim 246.000 Amerikanen tekenden een petitie om Avery gratie te verlenen, al 59.000 mensen riepen daartoe op in een officiële petitie aan het Witte Huis.