Volledig scherm
PREMIUM
Mungi Ngomane is de kleindochter van Desmond Tutu. Ze leeft om gelukkig te maken en schreef een boek over de Afrikaanse filosofie die voor veel mensen zo goed werkt: Ubuntu. © Dingena Mol

Waarom een lach belangrijk is voor een gelukkig leven

Mungi Ngomane kreeg van opa Desmond Tutu en 'oom' Nelson Mandela les in Ubuntu, de Afrikaanse filosofie voor een gelukkig leven. Betere leermeesters bestaan er niet.

Haar lach is betoverend mooi. Ontwapenend ook. Niet zo aanstekelijk als die van haar grootvader Desmond Tutu, maar de Zuid-Afrikaanse bisschop is een verhaal apart. Niemand kan tippen aan zijn schaterlach die heeft bijgedragen aan de verzoening in Zuid-Afrika na de beëindiging van de Apartheid. Tutu leidde de Waarheids- en Verzoeningscommissie die zwart en blank vreedzaam bij elkaar moest brengen na decennia van leven langs elkaar, niet met elkaar.

  1. David (50) is kroegbaas in ‘spookstad’ Wuhan: ‘Er is hier veel paniek’
    PREMIUM

    David (50) is kroegbaas in ‘spookstad’ Wuhan: ‘Er is hier veel paniek’

    De Chinese stad Wuhan, het epicentrum van het coronavirus, is onder quarantaine gesteld. De elf miljoen inwoners kunnen geen veerboten of vliegtuigen meer gebruiken om de stad te verlaten. David Wilmots (50) uit België runt in Wuhan twee cafés en kon net voor de lockdown nog op vakantie naar Vietnam. ,,We hebben geluk gehad, want intussen zit alles potdicht. Niemand kan nog bewegen. Wuhan begint op een spookstad te lijken.”