Waarom Haïti zo vatbaar is voor aardbevingen
Vijf vragenAfgelopen zaterdag richtte een krachtige aardbeving een enorme ravage aan in Haïti. Het was helaas niet de eerste keer: al in de achttiende eeuw registreerde het land meerdere bevingen. Hoe komt het dat Haïti zo gevoelig is voor aardbevingen? En waarom zijn ze zo verwoestend? Vijf vragen over de aardbeving in Haïti.
Wat gebeurde er zaterdag precies?
Haïti is zaterdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.2 op de schaal van Richter. Er zijn minstens 1300 doden en zeker 5700 gewonden gevallen. De beving heeft in het zuidwesten van het land enorme schade aangericht. Veel gebouwen zijn verwoest.
De Amerikaanse geologische dienst USGS schat de kans op een hoog aantal slachtoffers in als waarschijnlijk, met schade in een groot gebied van het Caribische land. De Amerikaanse president Joe Biden heeft opdracht gegeven onmiddellijk hulp te bieden. De coördinatie is in handen van oud-VN-ambassadeur Samantha Power, die het Amerikaans bureau voor Internationale Ontwikkeling (USAID) leidt.
Wat veroorzaakte de aardbeving?
De aardbeving van zaterdag vond waarschijnlijk plaats langs de Enriquillo-Plantain Garden-breukzone, die onder het zuidwestelijke schiereiland Tiburon loopt. Het is dezelfde breukzone waarlangs de verwoestende aardbeving van 2010 plaatsvond. En het is waarschijnlijk de bron van drie andere grote aardbevingen in Haïti tussen 1751 en 1860, waarvan er twee Port-au-Prince verwoestten.
Aardbevingen zijn het resultaat van het langzaam tegen elkaar bewegen en in de loop van de tijd wrijving veroorzaken van tektonische platen, aldus Gavin Hayes, senior wetenschappelijk adviseur voor aardbevingen en geologische gevaren bij USGS. ,,Die wrijving bouwt zich op en uiteindelijk overwint de druk die daar is opgebouwd de wrijving,” aldus Hayes. ,,Dat is wanneer de aarde plotseling beweegt, wat een aardbeving is.”
Bekijk hieronder een item uit de Live Nieuws Update over de aardbeving in Haïti.
Wat maakt Haïti gevoelig voor aardbevingen?
De aardkorst bestaat uit tektonische platen die bewegen. Haïti ligt in de buurt van de kruising van twee daarvan - de Noord-Amerikaanse plaat en de Caribische plaat. Meerdere breuklijnen tussen die platen lopen in de buurt van het eiland Hispaniola, dat Haïti deelt met de Dominicaanse Republiek. Niet al die breuklijnen gedragen zich op dezelfde manier.
,,Hispaniola ligt op een plek waar platen overgaan van tegen elkaar botsen naar langs elkaar glijden”, zegt Rich Briggs, een onderzoeksgeoloog bij het Geologic Hazards Science Center, onderdeel van USGS. ,,Het is als een steen die vastzit in de rails van een glazen schuifdeur”, aldus Briggs. ,,Het wil gewoon niet soepel bewegen omdat er zoveel verschillende krachten zijn.”
Het is als een steen die vastzit in de rails van een glazen schuifdeur
Waarom kunnen aardbevingen in Haïti zo verwoestend zijn?
Het is een combinatie van factoren, waaronder een seismisch actief gebied, een hoge bevolkingsdichtheid van 11 miljoen mensen en gebouwen die vaak wel zijn ontworpen om orkanen te weerstaan, maar geen aardbevingen. De typische gebouwen van beton en sintelblokken kunnen harde wind overleven, maar zijn kwetsbaar voor schade of instorting wanneer de grond schudt. Ook slechte constructies kunnen een rol spelen.
De aardbeving van 2010 was dicht bij het dichtbevolkte Port-au-Prince en veroorzaakte daar veel schade. De regering van Haïti schat het dodental op meer dan 300.000, terwijl een rapport in opdracht van de Amerikaanse regering het tussen de 46.000 en 85.000 schat.
Hoe ziet de toekomst eruit voor Haiti?
Volgens geologen is de volgende aardbeving lastig te voorspellen. ,,Maar we weten wel dat aardbevingen zoals deze juist aardbevingen van vergelijkbare grootte kunnen veroorzaken”, aldus Hayes. ,,Dat is een behoorlijk groot gevaar op plaatsen waar de gebouwen niet zo stevig zijn.”
De bouw van meer aardbevingsbestendige gebouwen blijft een uitdaging in Haïti, het armste land van het westelijk halfrond. Hoewel er enkele succesverhalen zijn geweest van Haïtianen die meer aardbevingsbestendige huizen hebben gebouwd, is dat niet iets wat door de regering wordt aangestuurd. Die regering is inmiddels steeds zwakker geworden, terwijl niet-gouvernementele organisaties zich concentreren op hun eigen verkokerde projecten. Vóór de aardbeving van zaterdag was Haïti nog steeds aan het herstellen van de aardbeving van 2010 en van orkaan Matthew in 2016. De president werd vorige maand vermoord, waardoor het land in een politieke chaos terechtkwam.
Er is technische kennis in Haïti. Er zijn opgeleide architecten. Er zijn stadsplanners. Dat is niet het probleem
,,Er is technische kennis in Haïti. Er zijn opgeleide architecten. Er zijn stadsplanners. Dat is niet het probleem,” aldus Mark Schuller, een professor in antropologie en non-profit en ngo-studies aan de Northern Illinois University. ,,Het probleem is een gebrek aan financiering voor de coördinatie en een gebrek aan politieke wil van geldschieters.”
Ondertussen lijkt tropische storm Grace momenteel ook af te stevenen op Haïti. Het Amerikaanse National Hurricane Center verwacht dat deze Haïti vandaag bereikt. De wind en zware regenval zullen de reddingsinspanningen bepaald niet eenvoudiger maken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
Twee meisjes (10 en 12) overleden bij Waalse woningbrand, wietplantage ouders oorzaak
Begin april zijn twee jonge meisjes om het leven gekomen bij een woningbrand in het Waalse dorpje Le Bizet, bij de grens met Frankrijk. Na onderzoek blijkt dat de brand is ontstaan door de cannabiskwekerij van hun ouders. -
Video
Dodental aardbeving Haiti schiet verder omhoog naar bijna 1300, ruim 5700 mensen gewond
Het dodental als gevolg van de aardbeving in Haïti is verder opgelopen tot 1297. Dat is ruim vier keer zoveel dan bijna 24 uur geleden nog werd gemeld. De autoriteiten melden verder dat zeker 5700 mensen gewond zijn geraakt, waar dat er eerder nog 1800 waren. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
PREMIUM
Haïti opnieuw diep getroffen: 'Haïtianen zijn sterk en moedig, hier zullen ze overheen komen’
Het zuiden van Haïti ligt in puin na de allesverwoestende aardbeving die het eiland gisteren trof. Uit angst voor naschokken sliepen inwoners vannacht op straat. Onder het puin wordt nog gezocht naar slachtoffers. Haïtianen in Nederland hopen vooral dat er niet dezelfde fouten gemaakt worden als na de aardbeving in 2010.
-
met foto's
Afscheid van dierbaren door winnaar songfestival: ‘Waarschijnlijk oproep om te vechten’
Het contrast kon niet groter, zondagmiddag op de stoep voor het driesterrenhotel Universo in de Italiaanse stad Turijn. De avond daarvoor won de Oekraïner Oleg Psioek samen met de mede-bandleden van Kalush Orchestra het Eurovisie Songfestival, een halve dag later nam hij afscheid van vriendin Oleksandra om terug te keren naar zijn thuisland. Hij moet zich melden, want hij kan elk moment door het leger worden opgeroepen om te vechten tegen de Russen. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
PREMIUMvijf vragen
Na 2 jaar alsnog corona-explosie in Noord-Korea: ‘Er is paniek’
Twee jaar lang heeft Noord-Korea ontkend dat het coronavirus in het land bestaat. Maar nu er in een paar dagen tijd meer dan 40 doden zijn gevallen, gaat het land in lockdown om het virus onder controle te krijgen. Waarom alsnog deze openheid? ,,Het moet er de spuigaten uitlopen.”