Volledig scherm
Sophia Gibson met haar ouders. © privé-foto familie

Wachten op cannabisolie: Doodziek meisje (6) op intensive care

De doodzieke Sophia Gibson (6) uit Noord-Ierland is na een zware toeval opgenomen op de intensive care. Het meisje wacht al anderhalf jaar op toestemming om cannabisolie te gebruiken om haar epilepsie te bestrijden, maar is terechtgekomen in een wereld van bureaucratie. 

Het meisje lijdt aan aan het Dravetsyndroom, waardoor ze ernstige toevallen krijgt. Volgens haar ouders helpt cannabisolie om de toevallen te lijf te gaan. Dat bleek toen ze in Nederland de olie kreeg toegediend. In Engeland heeft ze die toestemming nog niet gekregen. Na een zware toeval van een uur is het meisje nu in het ziekenhuis terechtgekomen, waar ze in coma wordt gehouden. 

Toestemming

Het gebruik van medicinale cannabisolie is aan strikte regels gebonden in Engeland. Er moet eerst toestemming worden verkregen van de autoriteiten. De ouders van Sophia vechten al 18 maanden voor de toestemming om de olie te mogen gebruiken. Ze kregen onlangs te horen dat hun aanvraag opnieuw moest worden bekeken door een nieuw panel van deskundigen.

Eerder deze maand kreeg de 12-jarige Billy Caldwell wel toestemming om de medicinale olie te gebruiken.  Hij lijdt aan een zeldzame vorm van epilepsie.