Volledig scherm
PREMIUM
© AFP

Wachten op nieuw bloedbad in Amerika: ‘Ik begrijp wel dat ze leraren bewapenen’

Het is vandaag precies twintig jaar na het bloedbad op Columbine High School en eigenlijk is nog altijd niets gedaan om zulke tragedies te voorkomen. Schrijver Hans Klis maakte zich zorgen om zijn in de VS geboren zoon en probeert de Amerikaanse liefde voor wapens te begrijpen.

Het gebeurde op 20 april 1999, maar in Nederland drong het pas een dag later door - zo ging dat in die tijd. Er was een schietpartij geweest op een school in Littleton, Colorado, berichtte Twee Vandaag. De beelden waren al een dag lang op de grote Amerikaanse zenders te zien geweest. Getraumatiseerde tieners, getuigen met bloed op hun kleding, ambulancemedewerkers in actie.

De naam van de school waar twaalf leerlingen en een docent werden vermoord, Columbine High School, is sindsdien in het Amerikaanse én internationale collectieve geheugen gegrift. Er is een wereld vóór en een wereld ná Columbine, de eerste school shooting die breed uitgemeten werd op tv en zo de maat der dingen werd als het gaat om geweld op Amerikaanse scholen.

  1. Lugubere grapjas komt onder trein: ‘Hopelijk hebben jullie veel vertraging’

    Lugubere grapjas komt onder trein: ‘Hopelijk hebben jullie veel vertraging’

    Een Belgische treinmachinist is zich vanochtend bij het binnenrijden van station Torhout een ongeluk geschrokken. Voor het oog van verbouwereerde reizigers lag daar languit een man tussen de rails. De machinist wist zijn trein niet op tijd tot stilstand te brengen en reed met een slakkengang over de man heen. Toen het gevaarte stilstond, krabbelde de man op en riep: ‘Zo, hopelijk hebben jullie allemaal veel vertraging’.