Wanhoop door honger en droogte in Hoorn van Afrika, Rode Kruis opent Giro 6251
Met videoVanwege extreme droogte en honger in de Hoorn van Afrika opent het Rode Kruis vandaag Giro 6251. Momenteel hebben 14 miljoen mensen in Somalië, Kenia en Ethiopië acuut hulp nodig.
Naar verwachting ligt dat aantal tegen het einde van het jaar op 20 miljoen mensen. ,,In die landen hebben de mensen met ramp na ramp te maken”, vertelt een woordvoerder van het Rode Kruis. ,,Die begon allereerst met droogte, doordat er al vier seizoenen lang nauwelijks regen is gevallen. En naar verwachting blijft het nog langer zo droog.”
Daar bovenop heeft de lokale bevolking te maken met nog meer problemen. ,,De afgelopen jaren hebben sprinkhanenplagen het beetje oogst dat er nog wel was vernietigd”, vertelt Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp van het Nederlandse Rode Kruis, vanuit Ethiopië. ,,Daarnaast heerst er lokaal politieke onrust en hebben mensen in Kenia, Somalië en Ethiopië net zoals wij last van stijgende voedselprijzen vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook zij zijn afhankelijk van graan dat uit Oekraïne en Rusland moet komen.”
Een van mijn collega’s zei: ‘dit is de apocalyps’. En dat vond ik een passende omschrijving
De lokale bevolking moet het nu zien te redden onder extreme omstandigheden. ,,Er is veel wanhoop, over het feit dat deze situatie al zo lang gaande is en dat veel factoren verergeren", zegt Segaar. ,,Ook zijn er zorgen omdat lokale voedselvoorraden vorig jaar door de sprinkhanenplaag zijn verwoest en er weinig nieuw voedsel is geproduceerd.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Geheel verdord landschap
Als de droogte aanhoudt, wordt deze nog erger dan de droogte in de regio in 2011, waardoor volgens de Verenigde Naties toen in Somalië alleen al meer dan 260.000 mensen overleden. In de Somali-regio, waar 10 miljoen mensen wonen, zijn naar schatting momenteel 600.000 kinderen en hun moeders al zwaar ondervoed. ,,En dat gaat alleen maar erger worden”, aldus Segaar.
,,Om aan te geven hoe groot de effecten zijn: een waterreservoir buiten het Ethiopische stadje Jijiga staat sinds vorig jaar al helemaal droog”, schetst hij. ,,Het is de eerste keer sinds de aanleg ervan in de jaren 70 dat dit is gebeurd. Je ziet mensen er nog steeds naartoe gaan, om er diep te graven in een poging het waterniveau te bereiken. Het ligt in een geheel verdord landschap. Een van mijn collega's zei: ‘dit is de apocalyps’. En dat vond ik een passende omschrijving.”
Op de lange termijn werken we eraan om mensen weerbaarder te maken tegen klimaatgerelateerde rampen als droogte
Langetermijndenken door klimaatverandering
Het Rode Kruis werkt momenteel al hard om zoveel mogelijk mensen in de landen te helpen. ,,We zetten onder meer mobiele klinieken in en zorgen voor financiële hulp”, vertelt de woordvoerder. ,,Met dat geld kunnen mensen eten en schoon drinkwater kopen, zodat ze niet alleen afhankelijk zijn van hun eigen oogst.”
Toch is deze hulp niet genoeg, benadrukt ze. ,,Er is nog veel meer nodig. We hebben 37 miljoen euro nodig om onze hulp te kunnen opschalen en meer mensen te bereiken. Daarmee kunnen we bijvoorbeeld ook meer medische hulp inzetten voor mensen die uitgehongerd zijn. De behoefte aan hulp wordt steeds groter en daarom doen we bij deze een oproep aan het Nederlandse publiek.”
Ook werkt het Rode Kruis aan oplossingen voor de toekomst. ,,Op de lange termijn werken we eraan om mensen weerbaarder te maken tegen klimaatgerelateerde rampen als droogte, omdat we weten dat het weer de komende jaren extremer wordt door de klimaatverandering”, aldus Segaar.
,,Hoe zorg je ervoor dat je water goed opspaart en kan inzetten in tijden van droogte? Welke gewassen zijn het beste bestand tegen droog weer? Als voorbereiding op de toekomst werken we aan vergroening en het bouwen van dammen om water beter op te kunnen vangen, wanneer het in korte tijd veel regent. We zien dat de eerste projecten al effect hebben, dit moeten we doorzetten.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rode Kruis: Corona maakt voedselnood wereldwijd nóg erger
Het Rode Kruis zet maandag giro 5125 open om geld in te zamelen voor voedselhulp. Een combinatie van natuur- en klimaatrampen, conflict én de coronapandemie heeft geleid tot honger bij 690 miljoen mensen. Dat aantal kan het komende jaar stijgen tot boven de 820 miljoen mensen, aldus het Wereldvoedselprogramma en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
PREMIUMMet video
Voor gehandicapte Precious uit Kameroen is er nu een vleugje toekomst
In Afrika wordt een gehandicapt kind vaak gemeden en gezien als een straf van God. Maar nog pijnlijker: er is een chronisch tekort aan gespecialiseerde zorg voor ze. In Kameroen wordt nu door Nederlanders een inhaalslag gemaakt. Verslaggever Bob van Huët ging op bezoek. -
PREMIUM
Toenemende verdeeldheid in Hooggerechtshof VS: waardoor komt het?
De Verenigde Staten doen hun naam allang geen eer meer aan. En recente uitspraken van het Hooggerechtshof drijven liberalen en conservatieven alleen maar verder uit elkaar. Wie zijn die rechters? En waarom hebben ze zoveel macht?
-
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
Muggenbeet in Antwerpen wordt Britse piloot in opleiding fataal
Een muggenbeet in Antwerpen is een Britse piloot in opleiding vorig jaar fataal geworden. Dit blijkt uit een onderzoek waarvan de resultaten nu bekend zijn geworden. De gevaarlijke infectie verspreidde zich naar haar hersenen. -
PREMIUM
ZLTO-klimaatspecialist Roel Clement: ‘In Kenia is een misoogst een drama voor heel het dorp’
COLIJNSPLAAT - Klimaatspecialist Roel Clement van de ZLTO bezocht voor de non-profitorganisatie Agriterra een aantal boeren en coöperaties in Kenia. ,,Daar voelen ze al tien, vijftien jaar de gevolgen van de klimaatverandering. Anders dan hier raakt een misoogst in Kenia meteen de hele dorpsgemeenschap.”