Volledig scherm
© AFP

Wat we tot nu toe weten over de aanslag in Londen

UpdateBij een aanslag in Londen zijn zaterdagavond zeven doden en 48 gewonden gevallen. Dit is wat we tot nu toe weten:

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AFP

- Op London Bridge reed zaterdagavond rond 10 uur lokale tijd een bestelbusje in op voetgangers. 

- Het busje reed door naar Borough Market waar de drie mannelijke aanslagplegers uitstapten en mensen neerstaken.

- De daders renden een restaurant binnen waar ze een medewerkster in de nek staken.

- In totaal werden zeven voorbijgangers gedood. Bijna vijftig mensen zijn aan verwondingen behandeld.

- Politieagenten kwamen snel ter plekke en schoten de drie dood. Uiteindelijk vuurden acht agenten in totaal vijftig kogels af. Daarbij raakte een omstander gewond.

- Er worden nog altijd mensen aangehouden in verband met de aanslagen. Elf mensen blijven in voorarrest.

- Ambulancediensten in Londen hebben de gewonden naar zes verschillende ziekenhuizen gebracht.

- De incidenten worden door de politie behandeld als een terreuraanslag.  

- De naam van het eerste slachtoffer is bekend. De Canadese Christine Archibald is een van de zeven mensen die zijn omgekomen.

- De mannen droegen vesten die eruit zagen als bomgordels maar die bleken nep.

- Enkele uren na de incidenten hoorden journalisten vier explosies in de getroffen gebieden.  

- De politie roept het publiek op kalm te blijven maar alert. Het advies aan iedereen in de buurt van de aanslagen: 'run, hide, tell', oftewel: 'Ren weg, zoek dekking, en maak een melding'.

- De Britse premier Theresa May zei op een persconferentie dat er te veel tolerantie is voor extremisme in het Verenigd Koninkrijk. Zij veroordeelde de 'boosaardige' ideologie van de daders.

- De politie kondigde aan dat er de komende dagen meer agenten op straat zijn.

- De Londense politie arresteerde gedurende de dag twaalf mensen die iets te maken zouden hebben met de terreuraanslag. Beelden zijn vrijgegeven waarop te zien is dat de politie onder meer drie gesluierde vrouwen meeneemt.

- De Britse verkiezingen van aanstaande donderdag gaan gewoon door. De plaatselijke politieke partijen hebben hun campagnes stilgelegd.

- Een van de zeven doden was een Canadese staatsburger, zei de Canadese premier Justin Trudeau. Een ander kwam uit Frankrijk, aldus minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian.

- Onder de gewonden bevonden zich zeven Fransen. Volgens de BBC raakte ook een Nieuw-Zeelander gewond. Hij lag urenlang op de operatietafel. De Duitse regering bevestigde dat ook twee Duitsers gewond zijn geraakt. Van 21 van de 36 gewonden die nog in het ziekenhuis lagen was de toestand kritiek.

- Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Het is nog niet duidelijk in hoeverre de aanslag door de terreurgroep is aangestuurd of dat de terroristen alleen door hun extreme ideologie zijn geïnspireerd.

- Het eerste dodelijke slachtoffer is inmiddels geïdentificeerd. Het gaat om de Canadese Christine Archibald. Archibald werkte in een daklozenopvang, tot ze besloot naar Europa te verhuizen om dichterbij haar verloofde te zijn.

Volledig scherm
Politie in Londen na de aanslag bij London Bridge. © AP