Volledig scherm
© AP

Wat weten we tot nu toe van de aanslag in Nice

Een vrachtwagen is gisteravond op de drukke Promenade des Anglais in Nice ingereden op een menigte. Daarbij kwamen minimaal 84 mensen om, 52 mensen zijn in levensgevaar en 25 liggen op de Intensive Care. Er zijn in totaal 202 gewonden. Een jongen (9) en meisje (14) uit Nederland liggen in een ziekenhuis in Nice. De dader is door de politie doodgeschoten.

Het was druk op de promenade. De jaarlijkse Franse feestdag op 14 juli werd rond elf uur afgesloten, onder meer met vuurwerk. Een witte vrachtwagen reed toen op de drukke promenade, waar volgens Franse media zo'n 30.000 mensen waren. 

Bloedbad
Het voertuig kwam eerst rustig aanrijden. Op beelden is te zien hoe politieagenten de chauffeur tot stoppen probeerden te manen. Er werden schoten gelost. De truck verhoogde de snelheid vervolgens naar zo'n 60 kilometer per uur en om richtte twee kilometer lang een bloedbad aan. De bestuurder stuurde bewust van links naar rechts om meer slachtoffers te kunnen maken. De aanslag duurde in totaal maximaal 30 minuten, sommige ooggetuigen spreken van een kwartier.

Onder de slachtoffers zijn veel Fransen, maar ook Amerikanen, Armeniërs en Oekraïner. Ook liggen er nog twintig kinderen gewond in het ziekenhuis. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken liggen er twee Nederlandse kinderen gewond in het ziekenhuis. Het gaat om een meisje van 14 en een jongen van 9. Zij woonden al geruime tijd in Frankrijk. De ambassadeur heeft contact met een familielid van de kinderen.

Kogels
De chauffeur van de vrachtwagen werd na een lang vuurgevecht neergeschoten door de politie. De voorruit van de truck werd doorzeefd met kogels. Volgens de Franse krant Le Figaro zijn er verschillende wapens, geweren en granaten gevonden in het voertuig.

Franse autoriteiten stelden niet lang na het incident dat het om een gerichte aanslag gaat. De dader is volgens Franse media een 31-jarige man van Tunesische afkomst uit dezelfde stad. De krant Nice-Matin meldt dat hij Mohamed Lahouaiej Bouhlel heet.

Er werd een identiteitsbewijs in de cabine van de vrachtwagen gevonden. In de woning van de dader wordt vrijdag een huiszoeking verricht. De ex-vrouw van Bouhlel is door de politie meegenomen voor verhoor. Het stel heeft drie kinderen.

Volgens BFMTV was de vrachtwagen waarmee de aanslag werd gepleegd enkele dagen geleden verhuurd aan degene op wiens naam het identiteitsbewijs stond. De man was bij de politie bekend voor geweldsmisdrijven en vuurwapengebruik, maar stond niet te boek als geradicaliseerd. Bij de inlichtingendiensten zou hij niet in beeld zijn geweest.

Franse media melden op basis van bronnen bij de politie dat de dader ook meerdere schoten had gelost met een pistool voordat hij door agenten werd doodgeschoten.

Hollande
De Franse president François Hollande is rond 12.30 uur aangekomen in Nice. Hij heeft gesproken met de burgemeester van Nice en minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.

Gisteravond was Hollande in Avignon voor de viering van Quatorze Juillet. Na de aanslag keerde hij onmiddellijk terug naar Parijs voor crisisoverleg.

Hollande had eerder op de dag nog gemeld dat de noodtoestand in Frankrijk per 26 juli zou worden opgeheven. Later in de nacht maakte Hollande in een persconferentie bekend dat de noodtoestand met drie maanden wordt verlengd.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeeïst, maar de Franse president zei dat de terroristische aard van de aanslag niet te ontkennen valt. Of de dader alleen handelde wordt onderzocht.

Sfeer in Nice
Het is de derde keer binnen ruim anderhalf jaar dat Frankrijk is getroffen door een grote terroristische aanslag. De Franse regering heeft vanaf zaterdag drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

,,Er heerst een schizofrene sfeer in Nice", zegt correspondent Frank Renout, die in de Zuid-Franse stad is. ,,Je ziet veel verdriet, maar aan de andere kant blijft dit wel een badplaats waar toeristen naar het strand gaan."

De vrachtwagen is vandaag aan het begin van de avond weggehaald. De La Promenade des Anglais is rond 20.00 uur weer open gegaan.

Volg de ontwikkelingen over de aanslag in Nice in ons liveblog.

  1. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's
    video

    Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

    Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.