Wat weten we van de 17-jarige bijlaanvaller in Duitsland?

Op de kamer van de 17-jarige Afghaanse vluchteling die gisteravond passagiers in de Duitse trein te lijf ging met een bijl en mes, zijn een briefje en een zelfgemaakte IS-vlag gevonden. De politie deed de vondsten tijdens een huiszoeking. Het wijst er volgens een onderzoeker mogelijk op dat de jongen zelfradicaliserend was. Hij zou geen banden hebben gehad met islamitische terreurnetwerken.

Volledig scherm
Politie in Ochsenfurt. © EPA

Tot nog toe hebben de Duitse autoriteiten niets bekendgemaakt over de identiteit van de jongen die gisteravond vijf mensen verwondde in een trein bij Würzburg.

We weten dat de jongen 17 jaar is en de Afghaanse nationaliteit heeft. Hij kwam als vluchteling naar de Bondsrepubliek en werd volgens Bild pas onlangs opgenomen in een pleeggezin in Ochsenfurt, in een door de katholieke hulporganisatie Kolpingwerk beschikbaar gesteld gebouw.

Vrienden van de vluchteling vertelden de Duitse politie dat de jongen een rustig persoon was, zelden de moskee bezocht en niet bekend stond als radicaal.

Vlag en briefje
De politie gaat ervan uit dat hij alleen handelde. Tijdens zijn daad zou hij 'Allahu Akbar' (God is groot) hebben geroepen. Dat geeft, samen met de op zijn kamer gevonden nageschilderde IS-vlag en een briefje, volgens Duitse onderzoekers aan dat de jongen mogelijk (zelf)geradicaliseerd was. Dat meldt persbureau AP.

Bild weet dat het briefje is geschreven in het pashtu, een taal die in Afghanistan en Pakistan wordt gesproken, en stelt - zonder het met zekerheid te weten - dat het om een afscheidsbriefje van de jongen aan zijn vader zou kunnen gaan.

Hoewel IS de aanval vanochtend claimde via het aan de groepering verbonden persbureau Amaq, is onduidelijk of de organisatie de 17-jarige jongen daadwerkelijk aanstuurde. De Beierse minister van Binnenlandse Zaken meldde zojuist dat er geen aanwijzingen zijn dat de Afghaanse tiener banden had met islamitische terreurnetwerken.

Bijl
Volgens minister Joachim Herrmann koos de dader zijn slachtoffers willekeurig voordat hij door de politie werd doodgeschoten. Zijn met bloedbesmeurde bijl werd volgens Bild afgelopen nacht al door onderzoekers veiliggesteld. Het lichaam van de jongen werd vanochtend onder een paarse deken op een brancard weggevoerd.