Volledig scherm
De Duitse Bodensee, © WikiMedia

Water in Duits meer te schoon voor de vissen

Niet ieder dier is gediend van een schone leefomgeving. Zo ook niet de vissen in de Duitse Bodensee, het grootste meer van Duitsland op de grens met Oostenrijk. Het water is tegenwoordig zo schoon dat het een gevaar vormt voor de visstand.

De visstand in het Duitse meer neemt al jaren gestaag af door gebrek aan voedingsstoffen. De soorten die nog worden gevangen zijn kleiner van stuk en minder in aantal. De verklaring ligt in het verbeterde rioleringsnet en de efficiënte zuiveringsinstallaties rond het meer.

Daardoor komen er nog amper menselijke uitwerpselen en mest uit de landbouw in het water. Daar is nu een tekort aan fosfaten. Dat is slecht nieuws voor de planten, algen, plankton en uiteindelijk ook voor de forel. Die is gek op plankton en de toeristen in het gebied zijn gek op forel.

Mooi voor de foto
Voor andere roofvissen zijn de prooien schaars geworden. Er is nog een andere schuldige aan het voedingsarme water: kiezelalg ofwel kristalwier. Die geeft bergmeren de pittoreske blauwige kleur. ,,Maar die breekt ook fosfaat af'', licht Gabi Schmidt toe, eigenares van een visvijver. ,,Mooi voor de foto, slecht voor de vis.

Ik ben driemaal met beroepsvissers het meer op geweest. Als je een vis openmaakt, blijkt de maag leeg en de darmen ook.''