Volledig scherm
© anp

'WC-wet North Carolina strijdig met Civil Rights Act'

De omstreden 'wc-wet' die onlangs werd aangenomen in de Amerikaanse staat North Carolina is strijdig met de zogenoemde Civil Rights Act. Daar heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie het staatsbestuur woensdag voor gewaarschuwd, meldt de Charlotte Observer.

De wet stelt onder meer dat transgenders alleen gebruik mogen maken van het toilet dat aansluit bij het geslacht op hun geboortecertificaat. De wet is tegelijkertijd een verbod voor steden en andere lokale overheden om maatregelen te nemen om specifiek de rechten van homo's en transgenders te beschermen.

Volgens het ministerie schendt North Carolina daarmee het deel van de Civil Rights Act dat discriminatie op basis van sekse verbiedt. Het ministerie heeft de staat, die door Republikeinen wordt bestierd, tot maandag de tijd gegeven om te beloven de wet niet uit te voeren.

Lokale verordening geblokkeerd
De grootste stad van North Carolina, Charlotte, nam in februari een verordening aan om de rechten van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in openbare ruimtes te beschermen. De omstreden wc-wet blokkeerde deze lokale verordening.

De Civil Rights Act uit 1964 was de bekroning op de burgerrechtenbeweging van de vorige eeuw. De wet verbiedt discriminatie op basis van ras, huidskleur, religie, sekse of afkomst.

  1. Flatbewoner New York vermorzeld door vallende lift in superdeluxe woontoren

    Flatbewo­ner New York vermorzeld door vallende lift in superde­luxe woontoren

    In New York is gisteren een 30-jarige bewoner van een superdeluxe appartementencomplex in Manhattan op gruwelijke wijze om het leven gekomen nadat hij was geplet door een lift. Op het moment dat Sam Waisbren, het slachtoffer, op de begane grond de lift uitstapte en één voet in de lobby had gezet viel de nog volle lift met geopende schuifdeuren plotseling keihard een verdieping omlaag. De man was volgens de politie op slag dood.