Volledig scherm
Wandelaars Noorwegen konden niet weg uit hut © EPA

'We drukten op de noodknop omdat het weer te slecht was'

UpdateDe groep Nederlandse wandelaars die enkele uren werden vermist in Noorwegen, kon niet weg uit haar berghut. Volgens wandelaarster Sabine Metzelaar drukten ze op de noodknop 'omdat het weer niet goed was

Volledig scherm
De reddingswerkers brachten de groep naar de plaats Grotli
Volledig scherm
In Grotli konden de Nederlanders hun familie bellen en geruststellen
Volledig scherm
De opluchting en blijdschap was groot

Metzelaar deed haar verhaal vrijdag voor de Noorse televisie. ,,Halverwege dachten we dat we het niet gingen halen. Dus hebben we besloten om in een kleine trekkershut te gaan zitten. Vandaag besloten we dat het weer niet goed genoeg was om onze tocht te vervolgen. Dus drukten we op de noodknop. We zijn blij dat we gered zijn." Op de beelden van de Noorse televisie is te zien dat de groep niet op de hoogte was van de opwinding rond de zoektocht.

Alarm
,,Ze hebben zelf alarm geslagen, maar niet omdat ze in acute nood verkeerden'', vertelt Friso Teerink van natuurreisbureau Nivon. ,,Ze zaten in een hut, ze hadden etenswaren bij zich, maar konden daar niet meer wegkomen door de sneeuw en de storm.''

,,Ze verkeren in goede gezondheid en hadden geen idee van de commotie die rond hun vermissing is ontstaan'', vervolgt hij.

Teerink heeft intussen heel even contact gehad. De groep is inmiddels aangekomen in de plaats Grotli. Ze eten eerst wat en komen daarna terug naar het hotel Pollfoss vanwaaruit ze eerder waren vertrokken, zegt hoteleigenares Hendrika van Harten.

Lees alles over de vermiste Nederlanders in ons dossier en lees de laatste ontwikkelingen terug in ons liveblog.
Hier lees je wat we tot nu toe weten.