‘We zijn klaar om Marioepol te verdedigen’

videoDe militaire confrontatie tussen Oekraïne en Rusland dreunt door in de Oekraïense havenstad Marioepol. De stad is veranderd in een vesting en de inwoners wachten gespannen af.

Quote

We begrijpen goed dat de dreiging niet alleen van zee, maar ook over land komt

Maria Podybajlo, activiste

Politiek activiste en professor in de politicologie Maria Podybajlo heeft een sterk déjà-vugevoel van 2014, het jaar dat de oorlog in de afvallige Oost-Oekraïense provincies Donetsk en Loehansk losbarstte en pro-Russische rebellen verschillende steden innamen.

,,Ook toen konden we niet geloven wat er gebeurde en dat er oorlog zou komen. Na zondag heerst er een gevoel van consternatie in de stad’', vertelt Podybajlo over de telefoon vanuit Marioepol. Er is evenwel een groot verschil met 2014, zegt ze. ,,Toen waren we niet verenigd, wisten we niet wat we moesten doen en het Oekraïense leger was er niet. Nu zijn we klaar om Marioepol te verdedigen.’’

Volledig scherm
Rondom de Oekraïense stad Marioepol zijn militaire wegversperringen opgericht. © Getty Images

Marineoefeningen

De problemen op de Zee van Azov, waaraan Marioepol ligt, begonnen volgens Podybajlo ongeveer een week nadat Rusland in mei de brug tussen de Krim en het Russische vasteland over de straat van Kertsj had geopend. ,,De Russen begonnen marineoefeningen in Oekraïense territoriale wateren te houden en Oekraïense schepen tegen te houden bij de brug van Kertsj.’’

Afgelopen zondag mondde de spanning uit in een zeer gevaarlijk gewapend treffen op zee tussen Rusland en Oekraïne. Een Russisch marineschip ramde een Oekraïense sleepboot, waarbij drie gewonden vielen. Nog eens drie gewonden vielen er toen de Russische marine het vuur opende.

Vandaag meldde de Oekraïense minister Volodymyr Omeljan (Infrastructuur) op Facebook, dat de Oekraïense havens aan de Zee van Azov feitelijk worden geblokkeerd door Rusland. De minister zegt dat vaartuigen alleen toestemming krijgen om door te varen als ze onderweg zijn naar Russische havens. ,,Het doel is simpel: door Oekraïense havens in de Zee van Azov te blokkeren, hoopt Rusland Oekraïne uit ons eigen grondgebied te verdrijven’', concludeert de minister. Hierdoor liggen achttien schepen liggen te wachten tot ze de Zee van Azov binnen kunnen varen. De vaartuigen zijn onderweg naar de havens van Berdjansk en Marioepol. 

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Ook de jeugd helpt mee bij de aanleg van verdedigingswerken. © AP

Strategische ligging

Quote

Mensen kun je niet stoppen als ze echt willen binnenko­men

Volodymyr Karakoelov, bakker

Marioepol, deel van de regio Donetsk, verwisselde een paar keer van ‘eigenaar’ in het begin van de oorlog, maar is nu al jaren stevig in handen van Oekraïne. Vanwege de strategische ligging vlakbij de Russische grens en op de route naar de Krim, de haven en de staalindustrie zou de stad een gewild object zijn voor de pro-Russische rebellen.

Daarom is de stad de afgelopen bijna vijf jaar veranderd in een vesting, waar je niet zomaar in of uit komt. Rond de stad zijn militaire wegversperringen opgericht, iedere auto, vrachtwagen en bus wordt gecontroleerd. Ook in de stad liggen hier en daar driepotige, betonnen obstakels, beschilderd met Oekraïense motieven en gedichten. Op het treinstation lijkt de controle op die van een luchthaven, de militairen checken iedere tas van elke reiziger.

Bakker Volodymyr Karakoelov (56) vindt het allemaal wat zinloos, zegt hij. ,,Mensen kun je niet stoppen als ze echt willen binnenkomen.’' Volgens Karakoelov hebben de burgers van Marioepol leren leven met de dreiging vanuit Rusland, dat ruim zestig kilometer naar het oosten ligt. ,,We begrijpen dat er zich niet ver van ons vandaan grote concentraties Russische troepen bevinden. Tot nu toe was de oorlog ver weg van de stad. Nu heerst er een soort angstig afwachten.’' Maar de burgers blijven rustig, vertelt Karakoelov. ,,Ik was gisteravond in de winkel en er wordt niet gehamsterd. Alle producten zijn nog gewoon voorradig.”

Constante dreiging

De staat van beleg in de meest kwetsbare delen van het land verandert volgens Podybajlo weinig voor Marioepol, vanwaar het front maar een kilometer of 25 is verwijderd. ,,Vanwege de constante dreiging, hadden we hier altijd al een ‘bijzondere situatie’. Die wordt nu alleen maar wat versterkt als de situatie verscherpt: meer politiepatrouilles, versterking van troepen. De mensen weten al niet meer beter, de stad is rustig.’’

Ondernemer Karakoelov denkt evenwel niet dat het tot een openlijke strijd zal komen met Rusland. ,,Al is de situatie vrij onduidelijk, mijn gevoel zegt dat er geen oorlog komt.’' Podybajlo: ,,De burgers weten wat er kan gebeuren en willen dat niet meer. We begrijpen heel goed dat de dreiging niet alleen van zee, maar ook over land komt.’’