Weer aardbeving op Lombok: 'er staat niks meer overeind'

videoOpnieuw is Lombok getroffen door een zware aardbeving, deze keer van 6,3 op de schaal van Richter. Over slachtoffers is nog niks bekend. 'Het is te triest voor woorden'. 

Het epicentrum van de beving ligt in het noordoosten van het eiland, aan de voet van de vulkaan Rinjani. De beving leidde tot paniek in de dorpen en verschillende aardverschuivingen in het  heuvelachtige gebied. Woningen, een moskee en een gemeenschapshuis raakten beschadigd. Vooralsnog zijn er geen berichten over doden en gewonden. 

Volledig scherm
Het tehuis is flink beschadigd door de beving. © Chaïm Fetter/ pedulianak.org

'Er staat niks meer overeind'

De Nederlander Chaïm Fetter is op het eiland en ziet vrijwel alleen maar verwoeste gebouwen in het noorden. ,,Er staat niks meer overeind. En wat er nog staat, heeft één duwtje nodig en dan valt het ook om'', zegt Fetter, die al 15 jaar een opvanghuis voor straatkinderen runt bij de hoofdstad in het westen van Lombok.

De eerdere aardbevingen hadden al erg veel schade aangericht. De weeskinderen worden opgevangen in tenten. ,,Het is echt te triest voor woorden. Zo ongeveer alles lag al plat en dan komt er weer een klap.'' Volgens Fetter komt  bijstand van de Indonesische overheid langzaam op gang en moeten veel bewoners van Lombok het vooral hebben van andere hulporganisaties, bedrijven en particulieren. ,,Er wordt eten en drinken uitgedeeld.''

Ook op het vakantie-eiland Bali, ten westen van Lombok, is de schok gevoeld, zo melden toeristen ter plekke. 

Volledig scherm
De nieuwe beving heeft aardig wat schade aangericht op Lombok. © Chaïm Fetter/ pedulianak.org

350.000 daklozen

De laatste weken werd het Indonesische eiland (2,4 miljoen inwoners) al meermaals getroffen door aardbevingen en naschokken. Na de aardbeving begin augustus veranderde grote delen van het eiland in een rampgebied. Er vielen ruim 450 doden, naar schatting 1300 gewonden en nog eens 350.000 mensen raakten dakloos. De totale schade na die schok werd getaxeerd op zeker driehonderd miljoen euro.

De Indonesische eilanden, de Amerikaanse westkust, Japan en de Filipijnen liggen op de zogenoemde 'ring van vuur', een gebied waar veel aardbevingen voorkomen. 

Volledig scherm
Een bewoner bekijkt de schade. © Chaïm Fetter/ pedulianak.org
Volledig scherm
De schade is groot. © Chaïm Fetter/ pedulianak.org
  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”