Volledig scherm
De Franse president François Hollande (links) in gesprek met de rechtse presidentskandidaat François Fillon. © afp

Weer Franse rel: Fillon beschuldigt Hollande, Hollande ontkent

De rechtse presidentskandidaat François Fillon heeft de huidige president François Hollande gisteren beschuldigd van betrokkenheid bij een complot van de overheid om zijn deelname aan de aanstaande presidentsverkiezingen te beschadigen. De president deed de beschuldiging af als 'vals'.

Volgens Fillon zijn documenten naar de pers gelekt die pas enkele dagen daarvoor door de overheid in beslag waren genomen. 'Dat kan maar één ding betekenen', zei hij tijdens een interview met France 2. 'Dat ze zijn gelekt door de staat zelf.'

Op de vraag of de schuld daarvan bij de politiek of bij justitie moet worden gelegd, zei Fillon: 'Ik ga nog veel verder, ik leg de schuld hiervoor bij de president van de republiek.'

De presidentskandidaat vraagt dan ook om 'een grondig onderzoek', 'want dit is een staatsschandaal'. President Hollande ontkende direct alle beschuldigingen.

De kandidatuur van Fillon staat onder druk sinds bekend werd dat hij zijn vrouw en twee van zijn kinderen zou hebben laten betalen door het parlement voor fictieve banen.

Quote

Ik begrijp waarom men zo'n extreme daad pleegt.

François Fillon

Met modder gooien
'De pers gooit nu al twee maanden met modder naar mij', zei Fillon tijdens het interview in het programma L'Emission politique op France 2 waarin hem werd gevraagd of hij een 'man van het geld' is.

'De laatste tijd moet ik vaak denken aan Pierre Bérégovoy', aldus Fillon, die daarmee verwees naar de socialistische eerste minister van president François Mitterand, tegen wie een onderzoek liep naar een renteloze lening die hij ontving van een bevriende zakenman. De minister pleegde in 1993 zelfmoord, en Mitterand verklaarde dat politieke tegenstanders en de pers hem zover hadden gedreven.

'Ik begrijp waarom men zo'n extreme daad pleegt', aldus Fillon, die volgens de laatste peilingen de tweede ronde van de presidentsverkiezingen niet zal halen.

Tot slot erkende Fillon in het vraaggesprek dat het verkeerd was geweest om dure maatpakken ter waarde van 13.000 euro te accepteren van een oude vriend. 'Ik heb een foute inschatting gemaakt en ik heb ze teruggegeven', aldus Fillon.

  1. Jongen verbrijzelt kaak nadat batterij e-sigaret in mond explodeert

    Jongen verbrij­zelt kaak nadat batterij e-sigaret in mond explodeert

    Het gezaghebbende Amerikaanse medische tijdschrift New Engeland Journal of Medicine heeft schokkende foto's gepubliceerd van de ernstige verwondingen die een 17-jarige jongen opliep nadat een e-sigaret in zijn mond was ontploft. Traumachirurg Katie Russell van de universiteit in Salt Lake City (Utah) meldt bij de beelden dat het slachtoffer na het incident verdampt tandvlees had, brandwonden in en rond zijn mond, een deels verbrijzelde onderkaak en meerdere tanden moet missen.