Volledig scherm
© EPA

Weer hack bij Democraten: nu bij Clinton-campagne

Het computernetwerk dat gebruikt wordt voor de verkiezingscampagne van de Amerikaans presidentskandidaat Hillary Clinton is gehackt. De hack is onderdeel van de grootschalige cyberaanval die onbekenden hebben uitgevoerd op de Democratische politieke organisatie.

Het lijkt er niet op dat de door de Clinton-campagne gebruikte interne systemen in gevaar zijn gekomen, aldus een zegsman van de campagne. Het is nog niet duidelijk welke informatie wel toegankelijk was voor de hackers. Het gaat in ieder geval niet om de persoonlijke e-mailserver die Clinton gebruikte als minister van Buitenlandse Zaken. Deze week spoorde de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump de Russische overheid op e-mails terug te vinden die op die server stonden.

De laatste inbraak volgde op twee eerdere. De hackers verschaften zich al toegang tot het computersysteem van het Democratisch Nationaal Comité en van de commissie die voor de partij fondsen werft ten behoeve van de kandidaten voor het Huis van Afgevaardigden. Het ministerie van Justitie onderzoekt in hoeverre deze cyberaanval op de Democraten een gevaar vormt voor de nationale veiligheid.

Precies een week geleden had de klokkenluiderssite Wikileaks een 20.000-tal mails gepubliceerd. Die gaven aan dat de partijtop er alles aan gelegen was, een verkiezing tot presidentskandidaat van Sanders te saboteren. De rel kostte de partijleider de kop.