Volledig scherm
Archieffoto © AP

Weer ruim 200 migranten aangekomen op Sicilië; Italiaanse regering boos op Malta

Op het Italiaanse eiland Sicilië zijn zaterdagavond meer dan tweehonderd migranten aangekomen die volgens de Italiaanse regering eigenlijk door de Maltese kustwacht hadden moeten worden gered. Onder de 236 opvarenden waren 5 baby’s, 7 kinderen en bijna 50 vrouwen, zegt het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

De meeste opvarenden komen uit Eritrea, waar een uiterst repressief regime aan de macht is. Een Tunesiër en Libiër zouden de kapiteins geweest zijn van het schip en worden mogelijk vervolgd wegens mensensmokkel. Italië heeft tot dusverre alleen de vrouwen en kinderen toestemming gegeven om van boord te gaan.

Binnenlandminister Matteo Salvini, van de uiterst rechtse Lega, beschuldigt Malta er opnieuw van bootvluchtelingen naar Italië te sturen. Malta coördineert de hulp wel, maar stuurt migranten vervolgens naar Italië, zegt Salvini. Een Maltese patrouilleboot zou een rubberboot met 150 à 200 migranten in de Middellandse Zee in de steek hebben gelaten en hebben laten doorvaren naar Italië.

  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.