Wegen Oostenrijk onbegaanbaar na noodweer en modderstromen

VideoMidden-Oostenrijk heeft het zwaar te verduren. Na noodweer en daaropvolgende modderstromen zijn veel lokale wegen onbegaanbaar. Meldt de ANWB.

Quote

Ik heb veel meegemaakt, maar dit nog nooit

Brandweercommandant

Zo is het Grossarltal in Oostenrijk, geliefd bij toeristen, vandaag door overvloedige regenval van de buitenwereld afgesloten geraakt. Volgens de politie is de weg naar Sankt Johann im Pongau versperd door ernstige wateroverlast en modderlawines. Die sleurden zelfs auto's mee. 

De opruimwerkzaamheden zijn in volle gang, maar het slechte weer in de regio is nog niet voorbij.

Toevlucht

Verscheidene mensen die om medische redenen met spoed het dal uit moesten zijn met een helikopter of vrachtwagen naar een ziekenhuis gebracht. ,,Ik heb veel meegemaakt, maar dit nog nooit'', schetst de brandweercommandant de situatie.

De Grossarler Ache is op verschillende plaatsen buiten haar oevers getreden. Hotelgasten zochten hun toevlucht op de bovenste verdiepingen om het droog te houden, andere toeristen vonden onderdak in de noodopvang. Er zijn op dit moment geen meldingen van slachtoffers.

Volledig scherm
Nederlanders zien hagelstenen zo groot als knikkers naar beneden komen. © AD

De Utrechtse Fatima Naumann is gisteren aangekomen in het getroffen gebied om vakantie te vieren. Ze zag toen al dat er veel schade was aan wegen, maar kan nu voorlopig het dal niet meer uit. Zelf zit ze op zo'n 900 meter hoogte. ,,Er valt ontzettend veel regen sinds gisteravond, maar hier zijn nog geen overstromingen. Wij hoeven nog niet weg, maar voor mensen die dat wel willen, wordt het wel problematisch.'' 

Wendy Hendrikse  viert honderd kilometer verderop vakantie in Königsleiten, maar heeft ook hier veel last van de regen. Vanmorgen vielen hagelstenen zo groot als knikkers uit de hemel. ,,Maar we zitten hoog dus hebben geen last van de overstromingen,'' schrijft ze.

Ook de Felbertauernstraße liep vanmorgen in beide richtingen een halve meter onder. Hoewel verwacht werd dat de weg de hele dag dicht zou blijven, ging hij na enkele uren weer open.

Vakantiegangers bij het Gardameer, bij de badplaats Limone Sul Farda, werden ook opgeschrikt door zwaar noodweer. De Italiaanse weerdienst heeft code rood afgegeven. Voor zover bekend veroorzaakte het noodweer geen grote schade.

Via deze link kun je alle afgesloten wegen in Oostenrijk zien.

Ook dit is #Oostenrijk! #knikkers #helpmijnauto #hagel #natuurgeweld #alleswit #ski ❄️🇦🇹😱

31 Likes, 5 Comments - Wendy Hendrikse (@iwendy) on Instagram: "Ook dit is #Oostenrijk! #knikkers #helpmijnauto #hagel #natuurgeweld #alleswit #ski ❄️🇦🇹😱"

Volledig scherm
Hier kun je alle afgesloten wegen in Oostenrijk zien. © OAMTC
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP